Schitul Bucova si-a praznuit ocrotitorul

La inceputul anului bisericesc, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, s-a aflat in mijlocul obstii monahale a Schitului Bucova, asezamant monahal care astazi si-a praznuit ocrotitorul pe Sfantul Dionisie Exiguul. Cu acest prilej, Chiriarhul a binecuvantat si sfintit altarul de vara, situat in incinta manastirii, apoi a oficiat, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi, Sfanta Liturghie.

La slujba au participat autoritati judetene si locale, precum si un numar impresionant de credinciosi si credincioase din localitate si de pe frumoasa Vale a Bistrei, asezamantul monahal reprezentand pentru credinciosii din aceasta zona un loc de rugaciune si de mangaiere sufleteasca.

Vorbind despre importanta acestei zile, dar si despre ridicarea acestui asezamant monahal, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian, a precizat: „Astazi v-ati indreptat, alaturi de noi, pasii la aceasta sfanta manastire, ca impreuna sa ne rugam si impreuna, cu binecuvantarea Domnului, sa incepem noul an bisericesc. In fiecare an la 1 septembrie ne intalnim aici pe aceasta vale frumoasa, la schitul Sfantului Cuviosului Dionisie Exiguul, ctitoria familiei Ghiorghioni, o ctitorie in memoria fiului iubit, cel pe care l-am pomenit si pentru sufletul caruia ne-am rugat, in cadrul Sfintei Liturghii, ca sa fie asezat in Imparatia Cerurilor, acolo unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit, cel care inainte de vreme a trecut din lumea aceasta in lumea cea vesnica, in Imparatia lui Dumnezeu”.

„La inceput de an bisericesc, la 1 septembrie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul, traitor al veacului al V-lea, nascut pe meleagurile noastre, in Scitia Minor, Dobrogea de astazi. Pe langa bogatele cunostinte de astronomie, Sfantul Dionisie Exiguul s-a evidentiat si prin traducerile, din limba greaca in limba latina, a multor scrieri patristice. Este totodata, considerat si parintele erei crestine pentru ca datorita lui noi cunoastem in ziua de astazi aceasta impartire a timpului: inainte de Hristos si dupa Hristos, era crestina incepand cu Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Episcopia Caransebesului cinsteste, incepand cu anul 2009, in mod deosebit pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul, pentru ca aici la Bucova, la poalele Muntelui Tarcu s-a ridicat aceasta biserica inchinata Sfantul Dionisie Exiguul, care este ocrotitorul acestui asezamant monahal”, ne-a marturisit pr. arhim. Constantin Timis, exarhul manastirilor Episcopiei Caransebesului.

La final, Chiriarhul, alaturi de soborul de preoti slujitori, a sfintit si binecuvantat casa de pelerini a manastirii, apoi a impartit credinciosilor prezenti anafura si iconite. Aflat intr-un peisaj mirific, Schitul „Sfantul Dionisie Exiguul” din Bucova a fost infiintat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul asezamant monahal din Patriarhia Romana inchinat Sfantul Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de catre familia Ghiorghioni in memoria si vesnica pomenire a fiului sau Dionisie Claudiu Ghiorghioni trecut prematur in lumea dreptilor. Sarbatoarea s-a incheiat cu agapa frateasca oferita de familia ctitor Ghiorghioni. Schitul „Sfantul Dionisie Exiguul" - Bucova este pastorit de parintele ieromonah Calinic Stanga. Acesta cuprinde biserica schitului, construita in stil moldovenesc, si un corp de chilii. Schitul de la Bucova este al XX-lea asezamant monahal din Episcopia Caransebesului si impleteste frumos cununa vietii monahale duhovnicesti din aceasta eparhie.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

Pe aceeaşi temă

03 Septembrie 2012

Vizualizari: 362

Voteaza:

Schitul Bucova si-a praznuit ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE