Studentii Facultatii de Teologie din Craiova au participat miercuri, 2 aprilie, la slujba Denia Canonului Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, savarsita in Biserica paraclis mitropolitan "Maica Precista” - Dudu din Cetatea Baniei.
Seara de rugaciune, plinita in ziua de miercuri in catedrala Maicii Domnului din Craiova, a inceput prin Taina Sfantului Maslu. A urmat slujba Canonului celui Mare, la care au luat parte, alaturi de credinciosii prezenti, studentii celor doua sectii ale Facultatii de Teologie din Craiova, Teologie-pastorala si Arta-sacra. Alaturi de profesorii coordonatori, tinerii teologi craioveni au implinit astfel o frumoasa traditie, inceputa in prima saptamana a Postului Mare, de a aduce prinos de multumire lui Dumnezeu. Din mijlocul sfantului lacas, unde parintii profesori au cantat pe rand fiecare stihira, de la strana, unde studentii au raspuns prin repetatul stih "Milueste-ma Dumnezeule, miluieste-ma”, admosfera a fost plinita prin rugaciuni si cereri implinite spre intarirea duhovniceasca a celor prezenti
Denia Canonului celui Mare
Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se savarșesc in seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este in fapt Utrenia zilei de joi, oficiata, dupa randuiala, miercuri seara. Cunoscuta drept „Canonul lacrimilor”, aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcatuit din multe stihiri (peste 250), organizate in noua cantari. Fiecare cantare incepe cu un irmos (o strofa care da tonul pentru stihirile care urmeaza) si se incheie cu doua laude de cinstire, una adresata Sfintei Treimi si una catre Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut si sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numarul mare de stihiri, ci si pentru profunzimea invataturilor teologice. Bogatia si frumusetea canonului reprezinta pentru credinciosi un indemn la pocainta si la meditatie biblica. In special, sunt evocate numeroase personalitati ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credinciosii sunt indemnati sa fie primitori ca Avraam, sa fie rabdatori ca Iov, sa fie ostenitori ca Iacob pentru implinirea dorintelor pe care le au, sa fie postitori asemenea lui Moise.
In cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit si Viata Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic si duhovnicesc, scris de Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
.-
Despre Canonul cel Mare - Parintele Teofil Paraian
Publicat in : Interviuri -
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.