Sedintele de lucru ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei

In perioada 06 – 09 octombrie 2015, s-a întrunit Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade.

Prima ședință de lucru a Sfântului Sinod

Marţi, 06 octombrie 2015, în cadrul primei şedinţe de lucru a Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Ieronim a făcut referire la relaţia dintre Biserică şi Stat de la momentul obţinerii autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Greciei în anul 1850 şi până în anul 1977, când, prin legea 590/1977 (publicată în Monitorul Oficial 146/31.05.1977), a fost conferit Bisericii noul Statut de organizare.

De asemenea, Preafericirea Sa a făcut referire la situaţia actuală bisericească, subliniind faptul că în pofida multor dificultăţi, „Biserica noastră şi-a făcut, îşi face şi îşi va face îndatoririle.

Mitropoliţii, parohiile, instituţiile Bisericii de la o margine la alta a Greciei au stat, stau şi vor sta alături de poporul nostru mult încercat”.

Preafericitul Părinte Ieronim a făcut un apel către autoritățile de stat, către guvernul elen şi întreaga lume politică: „Biserica şi Statul trebuie să colaboreze cu sinceritate şi consecvenţă şi să ofere poporului nostru un exemplu de colaborare şi unitate. Să acţionăm astfel încât să convingem fiecare cetăţean, fiecare credincios, că primul lucru care ne interesează în zilele noastre este omul şi, în special, omul rănit. Problemele care există şi se creează în fiecare zi sunt diverse. Să scăpăm de preconcepţii şi obsesii şi să le combatem constant, cu calm şi perseverenţă”.

Făcând referire la episodul recent privind ora de Religie, Arhiepiscopul Atenei a subliniat că „fenomenele asemenea episodului privind ora de Religie reprezintă vârful de lance. Se pare că prietenii noştri de aici şi Europenii exploatează situaţia noastră economică, în cadrul reformării relaţiilor noastre economice, şi nu vor înceta, ci dimpotrivă vor urmări cu orice chip schimbarea societăţii noastre greceşti, începând de la educaţia noastră din şcoală. Este tragic faptul că adversarii noştri nu mai sunt departe, ci sunt chiar în interiorul caselor noastre. Observăm acest lucru, îl şi putem simţi”.

La această şedinţă a Sfântului Sinod, au fost compuse noi Comisii Sinodale pentru perioada 2016-2019 şi a fost completată Lista privind alegerile arhiereilor.

La sfârşitul şedinţei, Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, a săvârşit sfinţirea parterului nou restaurat al Palatului Sinodal.

A doua ședință de lucru a Sfântului Sinod

Miercuri, 07 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei s-a întrunit în cea de-a doua şedinţă de lucru, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolit de Karystia şi Syros.

Conform ordinii de zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras, Mitropolit de Ilion, Aharna şi Petroupole, a susţinut referatul cu tema: Problema migranţilor: abordare pastorală şi socială.

Acest referat a atins trei subiecte principale: criza refugiaţilor; problema migraţiei; prezentarea Centrului pentru susţinerea repatriaţilor şi migranţilor, coordonat de Mitropolitul Athenagoras.

Înaltpreasfinţia Sa a prezentat înţelesul termenilor de migrant şi de refugiat, aşa cum sunt înţelese de organizaţiile internaţionale. De asemenea, a făcut o prezentare a istoriei valurilor migranţilor, precum şi a iniţiativelor cu privire la acestea implementate de Statul Grec, subliniind totodată dimensiunea europeană a problemei. În continuare, a dezvoltat perspectiva Bisericii cu privire la această temă, perspectivă care se fundamentează pe adevărul spiritual, că Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos, a Doua Persoană a Sfintei Treimi, este migrantul prin excelenţă, care „migrează” cu iubire către lumea oamenilor, pentru a a-i transforma.

În continuare, a urmat referatul Înaltpreasfinţitului Părinte Dimitrios, Mitropolit de Goumenissa, Axioupole şi Polykastron, cu titlul „Problema demografică”. În acest referat, Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la datele demografice generale ale Greciei.

După prezentarea informaţiilor statistice, Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrios a făcut referire la abordarea pastorală a problemei demografice:

• În anul 1999, la iniţiativa Arhiepiscopului Hristodoulos, a fost formată Comisia Specială Sinodală pentru Căsătorie, Familie şi Demografie.
• Începând cu anul 1999, Biserica Ortodoxă a Greciei subvenţionează cel de-al treilea copil al familiilor creştine din Tracia.
• În ultimii ani, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a realizat o investigaţie specială privitoare la problema familiei şi au fost publicate diverse broşuri.

A treia ședință de lucru a Sfântului Sinod

Joi, 08 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei s-a întrunit în cea de-a treia şedinţă de lucru, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolit de Karystia şi Skyros.

Conform ordinii de zi, a fost susţinut referatul Înaltpreasfinţitului Părinte Symeon, Mitropolit de Nea Smyrna, cu tema: Aportul Bisericii Greciei la unitatea poporului grec de astăzi.

Unitatea Bisericii presupune şi se exprimă prin: unitatea şi unanimitatea episcopilor; convieţuirea şi colaborarea armonioasă între episcopi şi preoţi; implicarea membrilor laici în întreaga viaţă a Bisericii; re-evanghelizarea pleromei Bisericii; depăşirea tendinţelor de sciziune; evitarea surselor de scandal din jurul diferitelor probleme bisericeşti.

Biserica Greacă, a spus Înaltpreasfinţia Sa, prin unitatea ei şi prezenţa ei unificatoare, contribuie şi la unitatea întregului popor grec. Locul şi prezenţa ei în societatea neogrecească actuală determină dubla ei misiune şi responsabilitate. Prima misiune şi responsabilitate este aceea de a transmite mesajul mântuirii în Hristos către toţi; să-i atragă pe toţi către Hristos şi Biserică (cf. Ioan 12, 32). Cea de-a doua misiune şi responsabilitate este aceea ca, prin prezenţa, spiritualitatea şi harismele membrilor ei – sfinţiţi slujitori, monahi şi laici -, prin cuvântul şi multiplele activităţi ale Bisericii, să reprezinte zilnic factorul numărul unu al unităţii întregului popor grec.

În continuare, s-a făcut referire la modurile prin care contribuie Biserica la unitatea poporului grec astăzi:

• Prin cuvântul ei blând şi liniştitor;
• Promovând cele care ne unesc şi nu cele care ne diferenţiază sau ne despart;
• Biserica şi păstorii ei rămân departe de controversele şi conflictele politice ale partidelor;
• Printr-o atitudine foarte prudentă faţă de problemele naţionale.
• Lucrarea filantropică diversă pe care o desfăşoară Biserica aduce o contribuţie importantă la unitatea poporului grec.

În continuare, a urmat referatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ierotheos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, cu tema: „Criza teologică de astăzi şi urmările ei în actualitatea vieţii Bisericii”.

Înaltpreasfinţia Sa a afirmat că „efectele crizei teologice în viaţa de astăzi a Bisericii nu reprezintă numai o denaturare a termenilor, ci şi o alterare a tradiţiei ortodoxe, care este, de fapt, îndepărtarea de ea”.

A patra ședință de lucru a Sfântului Sinod

Vineri, 09 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei s-a întrunit în cea de-a patra şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade.

În cadrul aceste şedinţe, au fost făcute demersurile pentru alegerea Mitropoliţilor de Kefalonia şi de Trikki.

Astfel, pentru scaunul mitropolitan al Kefaloniei, au fost aleşi trei candidaţi, după cum urmează:

1. Arhimandritul Dimitrios Argyros;
2. Arhimandritul Nikolaos Hartouliaris;
3. Arhimandritul Irineos Klogirou.
În urma votului membrilor Sfântului Sinod, a fost ales Mitropolit de Kefalonia Preacuviosul Părinte Dimitrios Argyros, cu 69 din totalul de 79 de voturi.

În vederea ocupării scaunului vacant al Mitropoliei de Trikki şi Stagon, au fost aleşi trei candidaţi, după cum urmează:

1. Arhimandritul Hrysostomos Nasis;
2. Arhimandritul Grigorios Konstantinou;
3. Arhimandritul Irineos Kalogirou.
În urma votului, a fost ales Mitropolit de Trikki şi Stagon Preacuviosul Părinte Arhimandrit Hrysostomos Nasis, cu 48 din totalul de 79 de voturi.

Hirotoniile celor doi mitropoliţi ipopsifii au avut loc, după cum urmează:

Sâmbătă, 10 octombrie 2015, a fost hirotonit noul Mitropolit Dimitrios de Kefalonia, în Biserica Sfântul Dionisie Areopagitul din Atena.

Duminică, 11 octombrie 2015, a fost hirotonit noul Mitropolit Hrysostomos de Trikki şi Stagon, în Biserica Sfântul Dionisie Areopagitul din Atena.

Informatii preluate de pe ecclesia.gr


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Octombrie 2015

Vizualizari: 470

Voteaza:

Sedintele de lucru ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact