Mana dreapta a Sfantului Vasile cel Mare

Mana dreapta a Sfantului Vasile cel Mare Mareste imaginea.

Mana dreapta a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, se afla in sala in care se intruneste Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Racla in care sunt pastrate, cu mare evlavie, Sfintele Moaste, poarta urmatoarea inscriptie: "10 februarie 1849".

Mai inainte de a ajunge in posesia Bisericii Ortodoxe a Greciei, cinstitele Moaste ale Sfantului Vasile cel Mare s-au aflat in Manastirea Sfantul Pantelimon, din Mitropolia Nicomidiei. Pe locul orasului antic Nicomidia se inalta astazi orasul industrial Izmit, aflat in golful Astakinos, la o distanta de aproximativ o suta de kilometri de Istanbul (Constantinopol), spre Ankara, in Turcia.

In vara anului 1921, orasul Nicomidia a fost atacat si cucerit de trupele conduse de Mustafa Kemal Ataturk. Toti grecii ortodocsi au fost alungati. Obstea din Manastirea Sfantul Pantelimon, care se afla langa resedinta Mitropoliei Nicomidiei, a fost supusa exilului. Astfel, in ziua de 26 iunie 1921, tot tezaurul bisericesc si cultural al manastirii si al Mitropoliei a fost impachetat si asezat in mai multe cufere din lemn.

Mana dreapta a Sfantului Vasile cel Mare - Sfintele Moaste

Cuferele cu tezaurul crestinilor din Nicomidia au fost incarcate pe nava de razboi "Kilkis", care se afla ancorata in portul Prinkipo. Putin mai tarziu, acestea au fost mutate pe nava "Averof". In cufarul cu numarul "7", printre alte obiecte sfintite de mare valoare, se aflau si doua comori inestimabile: racla de argint cu Moastele unor Sfinti Mucenici arsi in Nicomidia si racla cu Mana dreapta a Sfantului Vasile cel Mare.

In data de 14 octombrie 1922, toate cuferele au fost predate arhimandritului Gherman Rumbanis, secretarul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Apoi, in data de 17 octombrie 1922, cand acestea au ajuns in Atena, ele au fost asezate in Biserica Sfantul Andrei, aflata langa Palatul Sinodal. Doar cele doua racle cu Sfinte Moaste si vasul cu Sfant Mir au fost asezate intr-alt loc, special rezervat acestor lucruri sfinte.

In cele din urma, toate obiectele liturgice ale Mitropoliei de Nicomidia au fost asezate in Muzeul Bizantin aflat in Atena. Doar vasul cu Sfantul Mir si raclele cu Sfintele Moaste au fost lasate in purtarea de grija a Sfantului Sinod.

Astazi, cinstitele Moaste ale Sfantului Vasile cel Mare (mana dreapta) se afla asezate tot in racla lor originala, confectionata din argint si frumos impodobita in data de 10 februarie 1849, dupa cum scrie pe marginea acesteia. Racla este pastrata in sala in care se intruneste Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei si este scoasa, spre inchinare, cu ocazia unor mari praznice bisericesti.

Sfantul Vasile cel Mare

Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in jurul anului 330, intr-o familie evlavioasa din cetatea Cezareea, aflata in Capadocia (astazi, in Turcia). Bunici i-au fost Sfintii Vasilie si Macrina cea Batrana (30 mai). Parinti i-au fost Sfantul Vasile cel Batran si Sfanta Emilia (8 mai). Frati i-au fost Sfanta Macrina cea Tanara (19 iulie), Sfantul Grigorie de Nyssa (10 ianuarie), Sfantul Petru de Sevasta (9 ianuarie) si Sfantul Navratie.

A studiat in Cezareea, apoi in Constantinopol si in Atena. In jurul anului 355 s-a intors in Cezareea, unde a predat retorica. A cerut sa fie botezat, si-a impartit averea unor saraci si a luat calea manastirii. I-a cercetat pe calugarii si pustnicii din Siria, Palestina, Egipt si Mesopotamia. S-a intors si s-a retras in Pont, pe malul raului Iris, unde intemeiaza o manastire si zideste duhovniceste o obste de calugari.

Sfantul Vasile cel Mare a scris "Regulile vietii monahale", normative pana astazi in manatirile Bisericii Ortodoxe. Impreuna cu Sfantul Grigorie de Nazianz, cel mai bun prieten al sau, sfantul capadocian intocmeste Filocalia. In anul 364, a fost hirotonit preot, iar in anul 370, a fost hirotonit episcop, in Cezareea Capadociei. A slujit Biserica lui Hristos vreme de noua ani, pana la trecerea sa la cele vesnice, in ziua de 1 ianuarie 379.

Iulian Predescu

Mana dreapta a Sfantului Vasile cel Mare - Sfintele Moaste

Pe aceeaşi temă

01 Ianuarie 2024

Vizualizari: 13852

Voteaza:

Mana dreapta a Sfantului Vasile cel Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE