Seminar national despre Fenomenul migratiei

Seminar national despre Fenomenul migratiei: justitie sociala si coabitare, la Palatul Patriarhiei

In ziua de 13 iulie 2010, in sala Conventus din Palatul Patriarhiei, Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom a organizat seminarul national „Fenomenul migratiei, justitie sociala si coabitare”, cu sprijinul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) si al Comisiei Bisericilor pentru Migranti din Europa (CCME). Seminarul face parte din proiectul national „Bisericile Crestine din Romania raspunzand fenomenului migratiei”.

Majoritatea Bisericilor europene se implica in acordarea de sprijin confesional si asistare directa (asistenta medicala, psihologica, consiliere etc.) migrantilor. In prezent, Romania este atat tara de origine, prin emigrarea unui numar important de cetateni romani in strainatate, cat si tara de destinatie pentru tot mai multi imigranti.

Potrivit statisticilor ultimilor doi ani, migratia in Romania este in crestere, fenomen care reprezinta o provocare pentru societatea romaneasca, inclusiv pentru Biserici. Biserica Ortodoxa Romana acorda prin programele de asistenta sociala o atentie speciala problemelor migrantilor si colaboreaza cu alte culte crestine din Romania in sprijinul acestora (Bucuresti, Arad, Timisoara).

Seminarul a reunit 25 de participanti din tara, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, Bisericii Romano-Catolice, Bisericilor Protestante, dar si alti experti in problematica fenomenului migratiei din partea unor ONG-uri.

Scopul seminarului a fost sa evalueze activitatea desfasurata pana in prezent de Bisericile din Romania, subliniindu-se importanta valorilor religioase comune si respectarea traditiilor specifice in procesul de integrare a imigrantilor in comunitate. Cu acest prilej, a fost lansata campania nationala „Bine ai venit, straine!” care marcheaza incheierea anului „Bisericile din Europa raspunzand fenomenului migratiei”, lansat de Comisia Bisericilor pentru Migranti in Europa si Conferinta Bisericilor Europene (CEC) la cea de a XIII–a Adunare Generala (Lyon, iulie 2009).
***
ASOCIATIA ECUMENICA A BISERICILOR DIN ROMANIA - AIDRom este o organizatie ecumenica fondata in anul 1991 si formata din cinci Biserici din Romania: Biserica Ortodoxa Romana (membru fondator), Biserica Reformata (membru fondator), Biserica Evanghelica C.A. (membru fondator), Biserica Evanghelica Luterana si Biserica Armeana.

AIDRom deruleaza o serie de programe in domeniul asistentei sociale, dezvoltarii comunitare, educatiei (preventia abandonului scolar, reintegrare scolara), protectiei mediului, prevenirii traficului de fiinte umane, a violentei deomestice si consumului de droguri, integrarii persoanelor in situatii de risc etc.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

13 Iulie 2010

Vizualizari: 418

Voteaza:

Seminar national despre Fenomenul migratiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE