Serie de expozitii sub egida 'Icoana – parte din suflet'

Cu ocazia apropierii Sfintelor Sarbatori de Pasti, Consiliul Judetean Cluj, prin Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, organizeaza seria expozitiilor de icoane pe sticla „Icoana – parte din suflet”. Prima expozitie a fost vernisata joi, 14 aprilie, in spatiul Galeria „55”, in prezenta Preasfintitului Vasile Somesanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Clujenii pot admira icoane traditionale realizate de cursantii sectiei iconografie, tematica fiind diversa. Tinerii artisti s-au inspirat din izvoade vechi, unde se pot observa elemente caracteristice zonelor de unde au fost preluate (Nicula, Fagaras, Tara Oltului, Brasov, Scheii Brasovului). O parte din icoane sunt realizate dupa izvoade preluate din icoanele pe lemn, dar transpuse in elementele sticlei, pastrandu-se cromatica specifica zonei Nicula.Luand parte la vernisajul de astazi, Preasfintitul Vasile Somesanul a subliniat locul important pe care il ocupa activitatea religioasa in cadrul Scolii Populare de Arte: „Biserica este acasa la ea, atat prin cei care au creat o parte dintre lucrarile expuse, dar si prin faptul ca unii dintre creatori sunt monahi. Sunt multe zone unde cultul si cultura se armonizeaza. Aceasta realizare a dus la un impuls in ceea ce inseamna activitatea Scolii Populare de Arte, fapt care merita o apreciere deosebita pentru stradania depusa”.

Joi a avut loc vernisajul primei parti a acestei expozitii, urmand ca vineri, 15 aprilie sa fie expusa publicului cea de-a doua parte, in spatiul Galeriei „ARTE”, de pe str. Vasile Alecsandri nr. 1.

Duminica, 17 aprilie, incepand cu ora 18.00, la Biserica Ortodoxa cu hramul „Nasterea Domnului” din cartierul Gheorgheni, va avea loc vernisajul unei expozitii cu ocazia sarbatorii de Florii, unde vor fi prezentate icoane realizate in tabara de iconografie pe care Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” o organizeaza la Manastirea „Schimbarea la fata” din Voivodeni, judetul Salaj.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

15 Aprilie 2011

Vizualizari: 327

Voteaza:

Serie de expozitii sub egida 'Icoana – parte din suflet' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE