In Duminica a doua din Postul Mare, dupa Slujba Vecerniei, in Sala de festivitati a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Resita, a avut loc videoproiectia filmului documentar „Sfantul Grigorie Palama, Viata si Invatatura”, (2009). Este un documentar de exceptie, realizat de Manastirea Nasterea Maicii Domnului, Kallipetra, Veria (Grecia), avand ca reper lucrarea biografica „Sfantul Grigorie Palama - Viata si teologia lui”, din opera parintelui Teoclit Dionisiatul, un recunoscut autor de biografii spirituale ale parintilor duhovnicesti din Sfantul munte Athos. Evenimentul se inscrie in cadrul activitatilor catehetico-misionare, pe care parohia si Centrul de Tineret Resita Montana le promoveaza in seria evenimentelor „Serile de film catehetic – Documentarele Credintei”. Seara duhovniceasca s-a bucurat de prezenta credinciosilor si a tinerilor, receptivi la importanta pe care Biserica Rasariteana o acorda Sfantului Grigorie Palama, lauda Tesalonicului si a intregii Ortodoxii.
Intalnirea cu credinciosii si tinerii in aceasta duminica, inchinata marelui athonit, Arhiepiscop de Tesalonic si teolog al luminii necreate, s-a dorit a fi o continuare a evenimentului religios-cultural, „Icoana – Sufletul Ortodoxiei”, desfasurat la parohia resiteana in prima duminica a Postului Mare. De altfel, Sfintii Parinti au stabilit ca, intre cele doua duminici (sarbatori) exista o stransa legatura, care demonstreaza compatibilitatea duhovniceasca si teologica a celor doua teluri si idealuri fundamentale in crestinismul rasaritean; ortodoxia credintei si sfintenia vietii, si de asemenea, legatura inseparabila dintre teologie si sfintenie, dintre dogma si Viata.
La final, parintele paroh Borislav Tasici a facut cateva remarci esentiale, asupra temelor patristice si teologice din documentarul vizionat cu mult folos, dupa care, a raspuns la diferite intrebari venite din partea celor prezenti, concluzionand cu convingere ca: „O mai buna cunoastere a operei si al contextului biografic al Sfantului Grigorie Palama, ctitorul isihasmului, ne conduce spre o viziune mai profunda asupra culturii filosofice si teologice a Evului Mediu – bizantin si latin, si asupra diferentelor existente intre teologia rasariteana si cea apuseana, cu inevitabile comparatii de doctrina si spiritualitate”.
In acest context, evenimentul duminicii, a doua din Postului Mare, adauga la seria „Documentarele Credintei” chipuri luminoase de credinta adevarata, ce ofera o priveliste de rara tinuta pentru Ortodoxia Rasariteana si lumea crestina in genere, desprinse din file de viata sfanta. Aceasta mostenire spirituala a starnit un interes pentru toti credinciosii din toate vremurile, precum si celor din vremea noastra.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.