Sfantul Apostol Timotei

La 22 ianuarie in fiecare an crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Timotei. Sfantul era originar din orasul Listra din Licaonia (Asia Mica), Sfantul Timotei a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel.

Sfantul Apostol il numeste in nenumarat randuri „fiul sau”, alteori „fratele sau”. In Epistola catre Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit si credincios in Domnul…” (I Cor. IV, 16-17).

In Epistola a II-a catre Corinteni (I, 1) si in cea catre Coloseni (I, 1) il numeste „fratele sau”. In timpul cand Sfantul Apostol Pavel a fost pentru prima oara in Listra, Timotei era un copil si neputand sa calatoreasca, Sfantul Apostol Pavel l-a lasat acasa in grija unor dascali iscusiti.

Dar dupa cativa ani, pornind Sfantul Pavel in calatoria a II-a apostolica, adica intre ani 49-54, insotit de Sila, a venit din nou in Listra si l-a luat si pe Timotei cu el la apostolie. Din Listra au trecut in Macedonia (anul 52). Au propovaduit in Filipi, in Tesalonic si Bereea. Timotei a ramas aici ca sa intareasca pe credinciosi in sfanta invatatura. Dupa aceea a fost trimis de Sfantul Pavel la Tesalonic sa mangaie si sa incurajeze pe cei de acolo.

Ceva mai tarziu s-a intalnit cu dascalul sau in Corint si s-au dus la Ierusalim, apoi la Efes unde au stat mai bine de doi ani. Cum crestinii din Corint aveau nevoie de ajutor in pastrarea credintei, Timotei a fost trimis la ei. Intalnindu-se iarasi in Troada, s-au intors in Palestina. De data aceasta, Sfantul Apostol Pavel a fost prins in Cezareea si trimis la Roma. Timotei l-a insotit si la Roma.

Dupa ce Sfantul Ioan Evanghelistul, primul Episcop al Efesului, a fost alungat de imparatul Domitian in insula Patmos, Sfantul Timotei a devenit episcopul Efesului. La data de 22 ianuarie 97 paganii din Efes l-au ucis pe Sfantul Apostol Timotei cu pietre, primind astfel cununa muceniciei. In anul 356, sfintele lui moaste au fost duse in Constantinopol de Sfantul Artemie Duxul, din porunca imparatului Constantin, si au fost puse in Biserica „Sfintilor Apostoli”, impreuna cu ale Sfintilor Luca si Andrei.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2013

Vizualizari: 284

Voteaza:

Sfantul Apostol Timotei 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Apostol Timotei

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE