Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul de la Cernica


Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul de la Cernica

 

Sfantul Cuvios Gheorghe este praznuit de Biserica Ortodoxa Romana pe data de 3 decembrie. S-a nascut in anul 1730, in Salistea Sibiului. Din cauza persecutiilor impotriva ortodoxiei, ajunge in Tara Romaneasca la varsta de 19 ani, facand ascultare de mitropolitul grec Rosca.  

In anul 1750 a plecat la Muntele Athos, vietuind in Manastirea Vatoped. Aici a fost facut rasofor si diacon, iar dupa moartea mitropolitului Rosca, a devenit ucenic al staretului Paisie Velicicovschi, la schitul athonit Sfantul Ilie.

Este calugarit in acest schit in anul 1752, prin mana cuviosului Paisie, iar in 1754 este hirotonit preot.

 

In anul 1763 il insoteste pe cuviosul Paisie in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 - din cauza ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei - se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu. Dupa o alta perioada de 4 ani petrecuta la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt (aici fiind staret Paisie Velicicovschi), apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti Grigorie al II-lea sa primeasca a revigora viata in schitul Cernica, aflat in totala parasire de vreo trei decenii, astfel ca oranduieste aici o manastire cu aleasa viata de obste dupa tipicul Muntelui Athos si al
obstilor paisiene din Moldova.


Mitropolitul Filaret al II-lea ii daruieste in anul 1793 si manastirea Caldarusani. Va pastori ambele manastiri din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806. In ambele manastiri a randuit viata monahala dupa traditia athonito-paisiana. A trecut la cele vesnice la 3 decembrie 1806, fiind inmormantat la Manastirea Cernica.


Cinstitele sale moaste s-au pastrat la manastirea Cernica si sunt asezate in biserica cea mare a manastirii, pentru a fi venerate de credinciosi.  

 

In sesiunea din 20-21 octombrie 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea cuviosului staret Gheorghe. Proclamarea canonizarii s-a savarsit la Sfanta Manastire Cernica in ziua praznuirii sale, la 3 decembrie 2005.

 

Vezi si:


Moastele Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica VIDEO

.

03 Decembrie 2008

Vizualizari: 670

Voteaza:

Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul de la Cernica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE