Sfantul Cuvios Pahomie de la Gledin

Cuviosul Pahomie (cu numele de botez Petru, se pare) s-a nascut in preajma anului 1674 in satul Gledin din tinutul Bistritei ardelene. Trece in Moldova, ca foarte multi tineri ardeleni din vremea aceea, si este primit ca frate la Manastirea Neamt, unde erau foarte multi calugari veniti din Ardeal.

Intrat in Manastire, in anul 1694, tanarul frate, foarte ascultator si evlavios, parcurge, dupa randuiala, toate incercarile duhovnicesti. In 1697, la varsta de 25 de ani, primeste mult dorita cununa a calugariei. Devine la nici treizeci de ani staretul marii lavre a Neamtului, obste pe care o conduce pana in anul 1704. Pleaca la Kiev, unde, la Lavra Pecerska, il cunoaste pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, caruia ii devine ucenic. Se hotaraste sa aleaga sihastria, gasindu-si locul pentru liniste, intr-o padure deasa, langa un munte ce se numeste Chiriacul. De aici, sihastrul Pahomie, a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman., eparhie pe care a pastorit-o timp de sapte ani si trei luni, castigand nu numai de la popor dar si de la domnitori, mare evlavie. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat in Biserica Sfantul Nicolae, la 8 noiembrie 1711.

La 1 martie 1714, Pahomie paraseste de buna voie scaunul arhieresc, pentru a reveni la Neamt si de aici s-a retras, din nou in sihastria lui. La Pocrov a construit un locas de rugaciune, cu hramul Acoperamantul (Pocrovul) Maicii Domnului unde a adunat o mica obste.

Ierarhul Pahomie a pornit in pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. Aici, traind cu dorul nestins dupa Pocrov si Neamt si cu gandul intoarcerii acasa a trecut la cele vesnice la 14 aprilie in anul 1724. Inainte de a ase muta la Domnul a imbracat marea schima se pare sub numele Pimen.

Istoricul Nicolae Iorga afirma despre ierarhul Pahomie ca a fost “cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp“.

Sursa: Radio Reintregirea

.
Pe aceeaşi temă

14 Aprilie 2013

Vizualizari: 821

Voteaza:

Sfantul Cuvios Pahomie de la Gledin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE