Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor


Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul BucurestilorNu se cunoaste cu exactitate cand a trait Sf. Dimitrie din Basarabi. Ipoteza cea mai vehiculata este aceea ca  a trait in sec. al XIII-lea, in timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Dincolo controversele istorice, ramane viata lui.

Inzestrat inca din timpul vietii cu darul facerii de minuni, si-a cunoscut dinainte ceasul mortii. Traditia spune ca s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului.


Intre anii 1769 si 1774, in contextul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in tara noastra. Generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia, insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti.


In vremuri grele, Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou s-a aratat grabnic ajutator. Astfel, racla cu moastele sale a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului in 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat, prin rugaciunile Sfantului, epidemiei de ciuma. In 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, s-a intamplat acelasi lucru, in speranta opririi epidemiei de holera. In 1827, in timpul lui Grigore Ghica, fiind seceta, s-a organizat o procesiune pentru ploaie.

 

Pentru multele sale binefaceri, Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou a fost declarat Ocrotitorul Bucurestiului si al Tarii Romanesti. In sedintele dintre anii 1950-1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat generalizarea cultului sau in toata tara. Sute de mii de pelerini trec anual pe la racla lui pentru a-i saruta mana si a-i cere mijlocirea in fata lui Dumnezeu.

 

Alte articole:

Cum au fost furate moastele Sfantului Dimitrie Basarabov

Acatistul Sfantului Dimitrie Basarabov - AUDIO

Canonul Sfantului Dimitrie Basarabov - VIDEO

Procesiune cu moastele Sfantului Dimitrie cel Nou-Basarabov

 

Manastirea Basarabovo - VIDEO


Vecernia Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir la Patriarhie


Pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie

.

20 Octombrie 2008

Vizualizari: 4030

Voteaza:

Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE