Sfantul Ierarh Bretanion

Marti, 25 ianuarie, Biserica tomitana il praznuieste pe Sfantul Ierarh Bretanion, episcop de Tomis. Cu acest prilej, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la manastirea Sfintilor ierarhi Nicolae si Bretanion si a Adormirii Maicii Domnului, din localitatea 23 august.

Sfantul Bretanion s-a nascut in cetatea Capadociei, in secolul al IV-lea. In jurul anului 360 a fost numit episcop al Tomisului.

Istoricul bisericesc Sozomen a consemnat un episod din viata ierarhului tomitan. Potrivit acestuia, imparatul arian Valens (364-378), venind in vizita la Tomis dupa incheierea unei campanii razboinice impotriva gotilor, in anul 369, a intrat in biserica episcopala si i-a cerut lui Bretanion sa participe la slujbe alaturi de arieni. Ierarhul a refuzat categoric sa incalce hotararile Sinodului I ecumenic (325) care condamna erezia ariana. Mentionam ca arienii contestau dumnezeirea Fiului, sustinand ca Fiul nu este identic dupa fire cu Tatal, fiind subordonat Acestuia, ca o creatura de ordin superior a Tatalui.

Sfantul Bretanion, impreuna cu credinciosii, a parasit biserica episcopala. Imparatul Valens a vrut sa-l exileze pe Sfantul Bretanion insa s-a temut de o posibila rascoala a scitilor. Istoricii bisericesti ii atribuie Sfantului Ierarh Bretanion si redactarea scrisorii adresate de Biserica Gotiei Bisericii din Capadocia, epistola care a insotit moastele Sfantului Sava Gotul, cerute de Sfantul Vasile cel Mare.

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.

24 Ianuarie 2011

Vizualizari: 728

Voteaza:

Sfantul Ierarh Bretanion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE