Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul – ocrotitor si model pentru activitatile educationale ale Patriarhiei Romane

Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane cu ocazia pomenirii ocrotitorului Sectorului teologic-educational, Sf. Ier. Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Romanesti, si incheierea primei etape a proiectului national „Alege Scoala”!, 21 iunie 2012, Palatul Patriarhiei.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul – ocrotitor si model pentru activitatile educationale ale Patriarhiei Romane

I.Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti (1823-1834) – lumina calauzitoare pentru activitatile educationale ale Administratiei Patriarhale

Sfantul Grigorie Dascalul s-a nascut la Bucuresti in anul 1765. A facut studii la Academia Sfantul Sava din Bucuresti si a fost tuns in monahism la manastirea Neamt de catre insusi staretul Paisie Velicicovschi. Sfantul Grigorie Dascalu a vietuit o vreme si la Sfantul Munte Athos, iar apoi a revenit in Tara Romaneasca, stabilindu-se initial la Manastirea Antim, si apoi la Manastirea Caldarusani.

In anul 1823, pe cand se afla la Manastirea Caldarusani, Sfantul Grigorie a fost chemat la Bucuresti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Ca arhipastor, mitropolitul Grigorie Dascalul a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara si social-culturala, intemeind scoli teologice (seminarii) in toate centrele eparhiale, dar si scoli pentru cultura poporului. De altfel, el a fost numit efor pentru toate scolile din Tara Romaneasca.

Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie puse in slujba Bisericii au fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai. Activitatea sociala a mitropolitului s-a concretizat in ajutorarea saracilor, a vaduvelor si orfanilor carora le-a oferit nu numai hrana trupeasca, ci mai ales hrana spirituala prin darurile de carti duhovnicesti pe care le oferea. Se cunoaste faptul ca la moartea mitropolitului nu au fost gasite in camera sa valori materiale, insa au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost un carturar erudit, un bun cunoscator al limbii grecesti, ceea ce i-a permis sa traduca si sa editeze o serie de volume din Sfintii Parinti, din Vietile Sfintilor etc. El a publicat si pagini originale, ca de pilda biografia (1817) consacrata parintelui sau duhovnicesc, staretul Paisie de la Neamt († 15 noiembrie 1794).

II.Incheierea primei etape a proiectului Alege Scoala!

Patriarhia Romana, prin Sectorul teologic-educational, in parteneriat cu Fundatia World Vision Romania, desfasoara, incepand cu 1 septembrie 2009, proiectul Alege Scoala! in trei regiuni de dezvoltare :
1) regiunea Bucuresti-Ilfov;
2) regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui);
3) regiunea Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman).

Din punct de vedere al impartirii administrativ teritoriale bisericesti au fost implicate zece eparhii din cuprinsul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei si Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Intrucat proiectul a inregistrat un real succes, acesta fiind primit cu entuziasm atat de catre preoti, cat si de catre copii, incepand cu 1 august 2010, proiectul Alege Scoala! a devenit un proiect national.

Prin acest proiect Biserica isi propune sa aduca mangaiere si bucurie in sufletele copiilor, acolo unde lipseste afectiunea parinteasca, atmosfera de familie si educatia. Au fost identificati foarte multi copii care sunt abandonati de parintii plecati la munca in strainatate si carora le lipseste dragostea parinteasca. Prin activitatile desfasurate in cadrul proiectului Alege scoala!, in special prin taberele de creatie, Biserica a venit in sprijinul acestor copii, ajutandu-i sa-si pastreze echilibrul emotional prin cultivarea dragostei fata de semeni, de Biserica si de scoala. Impresiile lasate de copiii participanti la taberele de creatie au aratat ca pentru cei mai multi dintre ei a fost prima tabara din viata lor.

Obiectivul general al proiectului Alege Scoala! il constituie prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prevenirea delincventei juvenile, prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip „scoala de duminica”, in vederea asigurarii educatiei de baza si a motivatiei pentru ramanerea in educatie a copiilor din mediul rural si urban, cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani.

Proiectul Alege scoala! a fost nominalizat ca proiect de succes pe axa de Prevenire si corectare a parasirii timpurii a scolii, atat pe site-ul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cat si la Conferinta Nationala „POSDRU – Principalul Furnizor de Formare, Ocupare si Incluziune Sociala” care a avut loc in Bucuresti, in data de 11 aprilie 2012.

In mod deosebit multumim Fundatiei World Vision Romania, care ne ajuta de multa vreme in programe educationale.

Astazi este o zi de bucurie si de speranta. Bucurie pentru ca, privind in urma putem costata ca proiectul a rodit in sufletele copiilor beneficiari, fapt dovedit si de premierea care a vut loc in data de 21 mai 2012 pe Colina bucuriei, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale Sfintii Imparati Constantin si Elena, cand cei mai buni dintre copiii implicati in proiect au primit daruri consistente din partea organizatorilor.

Momentul acesta este insa si prilej de speranta, deoarece organizatorii pot sa analizeze rezultatele obtinute cu succes in prima etapa din proiectul Alege Scoala! si pot continua o etapa noua, pentru a diversifica activitatile educational-culturale si misionar pastorale ale Patriarhiei Romane.

Va felicitam pe toti cei prezenti pentru rezultatele obtinute si va dorim noi realizari in viitor, spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii noastre si bucuria copiilor si tinerilor.

Cu aleasa pretuire si parinteasca binecuvantare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE
 

.
Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2012

Vizualizari: 1058

Voteaza:

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul – ocrotitor si model pentru activitatile educationale ale Patriarhiei Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Grigorie Dascalul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE