Sfantul Ierarh Iosif de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif de la Partos este sarbatorit in Biserica Ortodoxa, in fiecare an, la data de 15 septembrie. S-a nascut in jurul anului1568, in orasul Raguza din Dalmatia, dintr-o familie de crestini valahi. La varsta de 15 ani ajunge la Manastirea Maicii Domnului din oras, iar dupa cinci ani de vietuire in aceasta manastire, se indreapta catre Sfantul Munte Athos. Intra in Manastirea Pantocrator, unde va fi tuns in monahism si va primi numele Iosif.

La cererea patriarhului de Constantinopol este trimis egumen pentru marea Lavra a Sfantului Stefan din Adrianopol.

Dupa sase ani de reorganizare a vietii din marea lavra a Sfantului Stefan, ajunge egumen in marea Lavra romaneasca Cutlumus.

La varsta de 80 de ani, se retrage intr-o chilie din Manastirea Vatoped. In aceasta perioada, scaunul mitropoliei Banatului devenine vacant. Este asezat in scaunul mitropoliei Banatului in anul 1650 in ziua praznuirii Sfantului Ilie. Dupa trei ani de pastorire arhiereasca, se retrage la Manastirea Partos. Trece la cele vesnice la varsta de 85 de ani. Trupul sau a fost asezat intr-un mormant zidit in naosul bisericii manastiresti, in dreptul usii de la intrare care e spre miazazi. A fost canonizat in anul 1956.

Sfantul Iosif este numit acum "cel Nou", spre a-l deosebi de alti sfinti mai vechi cu acelasi nume. In urma cerintei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca Sfantul Ierarh Iosif cel Nou sa fie patronul pompierilor.

.

15 Septembrie 2009

Vizualizari: 692

Voteaza:

Sfantul Ierarh Iosif de la Partos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE