Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti

La 1 iulie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ierarh Leontie, ale carui cinstite moaste au fost gasite in biserica Manastirii Bogdana din Radauti, ridicata ca necropola domneasca in sec. al XIV-lea de catre Bogdan I Intemeietorul.Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti s-a nascut in secolul al XIV-lea in orasul Radauti din parinti dreptmaritori crestini. Leontie intra in monahism cand este intemeiata la Radauti Manastirea Bogdana, cu hramul „Sfantul Nicolae”, de catre Bogdan I, primul domnitor al Moldovei. Aici a fost tuns monah si a primit numele de Lavrentie. Mai tarziu se retrage in sihastrie in codrii Radautilor, pe Valea Putnei unde se nevoiau multi calugari imbunatatiti care l-au indrumat pe Lavrentie in viata calugareasca. In jurul lui se aduna multi ucenici si devine egumen al obstii monahale in crestere. Pentru aceasta comunitate Cuviosul Lavrentie intemeiaza schitul Laura (Lavra) care va deveni cunoscut sub numele de Schitul lui Lavrentie, prima sihastrie cunoscuta din nordul Moldovei. Mai tarziu construieste o mica biserica din lemn intr-o poiana, in jurul careia avea sa se formeze noul schit. Potrivit traditiei, la acest schit avea sa se retraga mai tarziu si Sfantul Daniil Sihastrul, sub povatuirea egumenului Lavrentie.

In anul 1402 Domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) intemeiaza Episcopia Radautilor, astfel Biserica Manastirii Bogdana devine Catedrala Episcopala. Cuviosul Lavrentie era cunoscut de domnitor, cler si mitropolitul Sucevei si tocmai pentru aceasta este ales sa devina conducatorul Episcopiei. Cuviosul Lavrentie, desi nu isi dorea aceasta, primeste hotararea si il lasa in locul sau ca egumen al schitului Laura pe cuviosul Daniil Sihastrul, ucenicul sau. Ca episcop al Radautilor, Lavrentie a ramas un om al rugaciunii si dragostei de aproapele, facand milostenie si impartind sfaturi si cuvinte de mangaiere tuturor. Ajuns la batranete, nereusind a mai face fata datoriilor episcopale, s-a retras din scaun si apoi a mers la schitul pe care il intemeiase, nevoindu-se mai departe in pustnicie. Pentru ravna sa duhovniceasca, Cuviosul Lavrentie a ajuns la masura desavarsirii, fiind binecuvantat si cu darul inainte-vederii si al vindecarilor. Cunoscandu-si mai dinainte vremea sfarsitului sau, cuviosul Lavrentie a cerut sa fie tuns in chipul schimniciei, primind numele de schimonahul Leontie. Chemandu-i la el apoi pe toti fratii si ucenicii, si-a luat ramas-bun de la obste, apoi si-a dat cu pace sufletul in mainile Domnului. A fost inmormantat de ucenicii sai in biserica de lemn a schitului, ctitoria sa. La mormantul lui veneau multi sa se inchine, iar acolo se savarseau si multe vindecari de boli. La auzul acestor vindecari, credinciosii si clerul episcopiei de la Radauti au cerut mitropolitului Moldovei binecuvantare ca sa stramute sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Leontie de la Radauti in Catedrala Episcopala. Mitropolitul Moldovei a fost de acord, astfel ca sfintele moaste aduse in catedrala din Radauti si asezate in partea dreapta a naosului. Si aici veneau zilnic multi credinciosi si primeau vindecare de boli si ajutor in necazuri.

In anul 1639, orasul Radauti a fost jefuit de o ceata de talhari veniti de dincolo de hotarele de nord ale Moldovei, acestia furand, intre altele, si racla cu moastele Sfantului Ierarh Leontie. Moastele sfantului n-au mai fost gasite multa vreme. O parte din moastele Sfantului au fost redescoperite ca urmare a unor cercetari arheologice de la sfarsitul secolului trecut. In anul 1783, cand Moldova de nord a fost ocupata de trupele austriece, manastirea Bogdana a fost desfiintata, calugarii risipiti iar biserica transformata in biserica de parohie, astfel ca, in timp, cultul sfantului Leontie s-a pierdut. Ulterior, si biserica schitului Laura a devenit biserica parohiala a satului Laura. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1992 sa cinsteasca asa cum se cuvine pe Sfantul Leontie de la Radauti. In acelasi an s-a facut proslavirea sa ca sfant, fiind randuita ca data de praznuire a acestuia ziua de 1 iulie. Moastele Sfantului Ierarh Leontie, impreuna cu cele ale Sfantului Teodosie de la Brazi, au fost puse intr-o racla si reasezate in biserica Manastirii Bogdana din Radauti.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Iulie 2014

Vizualizari: 221

Voteaza:

Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE