Sfantul Ioan Gura de Aur - cel mai mare predicator crestin

Sfantul Ioan Gura de Aur - cel mai mare predicator crestin Mareste imaginea.


Sfantul Ioan Gura de Aur - cel mai mare predicator crestin

 Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in Antiohia, in jurul anului 354. A avut cei mai vestiti dascali din Antiohia: Libanius si Andragatie.

A fost botezat tarziu, in anul 372, de Meletie - episcop de Antiohia. In anul 374, dupa moartea mamei sale, Ioan a dat curs dorintei sale arzatoare pentru asceza. Astfel, se retrage in muntii Antiohiei, unde va duce patru ani o viata severa, iar dupa aceea, va sta doi ani retras intr-o pestera.

In anul 380 revine la Antiohia, iar in 381, Meletie l-a facut diacon. Timp de 10 ani, inaintea diaconatului, el a fost preocupat de problema monahismului si a fecioriei, carora le-a consacrat tratate mici. Din cei sase ani de diaconat dateaza si tratatul sau "Despre preotie".

 Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan e preotit de episcopul Flavian, in 386, si primeste misiunea de predicator. In timpul celor 12 ani de preotie la Antiohia, Sf. Ioan a combatut pe eretici, indeosebi pe anomei si pe iudeo-crestini, si s-a straduit pentru formarea morala a credinciosilor sai.

La moartea patriarhului Nectarie al Constantinopolului, in 397, Sf. Ioan a fost numit patriarh al Capitalei prin influenta lui Eutropiu, ministru atotputernic pe langa slabul Arcadie.

Ravna sa de reformator implacabil, tonul taios si neiertator al predicilor sale, care criticau aspru toate pacatele din vremea aceea, dragostea sa pentru saraci, pentru adevar si pentru dreptate, i-au facut multi dusmani. Legaturile cu curtea au fost intrerupte sau au fost reci. Venirea fratilor Lungi la Constantinopol, izgoniti de Teofil din Egipt ca origenisti, avea sa provoace actul final al vietii patriarhului. Ioan i-a primit pe Fratii Lungi, fara a intra in comuniune cu ei. Are loc un sinod, prezidat de Teofil. Acesta il cheama pe Ioan sa se prezinte la Stejar, aproape de Calcedon, spre a se dezvinovati de calomnii. Ioan nu se prezinta si de aceea a fost depus.

Din cauza rascoalei poporului este rechemat, dar impacarea n-a durat decat doua luni. Spre sfarsitul anului 403, Ioan critica aspru neoranduielile care s-au produs cu ocazia inaugurarii unei statui a Eudoxiei, aproape de Biserica unde slujea el.

Eudoxia va convocat un alt sinod, in care va depune pentru a doua oara pe Ioan. Ioan este arestat in palat si exilat la 20 iunie 404.

Din cauza legaturilor sale frecvente cu prietenii de la Constantinopol si Antiohia, autoritatile au primit ordin sa-l deporteze la Pityus, un orasel pe malul rasaritean al Marii Negre. A murit pe drum spre aceasta localitate, la Comana, in Pont, in ziua de 14 septembrie 407. Moastele sale au fost aduse in biserica Sf Apostoli - Constantinopol, de Teodosie II - 438.

Parti din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur se gasesc in tara noastra la Patriarhia Romana din Bucuresti, Manastirea Darvari din Capitala, Manastirea Secu din judetul Neamt si la Catedrala Episcopala din Craiova.

La Manastirea Filoteu din Muntele Athos se afla mana sa dreapta, iar la Vatopedu, capul, cu urechea stanga intreaga. Se spune ca la aceasta ureche i-a talcuit ingerul Sfintele Evanghelii, motiv pentru care a ramas neputrezita, spre marturie ca a fost adevarata talcuirea ingerului.

In anul 2004, o parte din mostele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost restituite Patriarhiei din Constantinopol de catre Vatican. De asemenea, sicriul cu ramasitele sfantului se afla la Komani, in Georgia.

01 Octombrie 2009

Vizualizari: 1748

Voteaza:

Sfantul Ioan Gura de Aur - cel mai mare predicator crestin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE