Sfantul Ioan Iacob, cinstit in Moldova

Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, va savarsi luni, 5 august 2013, Sfanta Liturghie pe esplanada din fata Bisericii "Sfantul Ioan Iacob“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt, informeaza Ziarul Lumina, Editia de Moldova. Sfantul Ioan Iacob va mai fi sarbatorit in mod deosebit la Dorohoi si Crainiceni, judetul Botosani.

Serbarile in cinstea Sfantului Ioan Iacob de la Neamt au inceput la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Neamt inca din ziua de 23 iulie 2013, ziua nasterii sfantului. Dupa dum ne-a relatat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, slujbele dedicate hramului vor incepe in seara zilei de 4 august si vor continua a doua zi cu Sfanta Liturghie arhiereasca. "Pe 5 august sarbatorim ziua nasterii pentru ceruri a Sfantului Ioan, ziua hramului bisericii din curtea seminarului. La aceasta sarbatoare am dori sa facem o prelungire a acestor momente de bucurie duhovniceasca, in care ne rugam sfantului ca sa ne faca si pe noi partasi la rugaciunea aceasta pe care el a inceput-o inca de cand era copil si pe care o continua in imparatia lui Dumnezeu. Ii invitam pe dragii nostri pelerini si preoti sa participe la aceasta sarbatoare si ne vom stradui, in masura puterilor noastre, sa ii primim cu toata dragostea si dorinta de a fi impreuna in rugaciune“, a spus pr. prof. Ioan Mihoc.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Ioan Iacob“ din Dorohoi isi cinsteste pe 5 august ocrotitorul. Duminica, 4 august, de la ora 17:00, se va oficia Vecernia unita cu Litia, iar luni, 5 august, vor fi savarsite Utrenia, Acatistul si Sfanta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc un vernisaj de icoane, o expozitie de grafica in creion si o lansare de carte.

Ziua de 5 august va fi sarbatorita in mod deosebit de credinciosii parohiei Crainiceni - Paltinis, Protopopiatul Darabani, judetul Botosani, intrucat in aceasta zi va fi cinstit Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt. Localitatea Crainiceni este satul natal al Sfantului Ioan Iacob, care a frecventat in copilarie actualul sfant lacas inchinat Sfintei Treimi. In altarul de vara al parohiei, se vor oficia luni, 5 august 2013, Utrenia, Acatistul Sfantului Ioan Iacob si Sfanta Liturghie. La final, va avea loc procesiunea de la Biserica "Sfanta Treime“ la casa Sfantului Ioan Iacob. "Pe timpul desfasurarii procesiunii se vor intona cantari religioase. La casa Sfantului Ioan Iacob se vor oficia Agheazma mica si pomenirea celor adormiti din familia sfantului. Manifestarile religioase se vor incheia cu citirea vietii Sfantului Ioan Iacob Hozevitul. Asteptam preotii si credinciosii din toata tara sa vina la Crainiceni pentru a-l cinsti pe Sfantul Ioan Iacob“, a spus parintele Constantin Panzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

In Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi serbeaza hramul pe 5 august mai multe lacasuri de inchinaciune. Seara se va sluji Privegherea, iar in ziua hramului credinciosii sunt asteptati la Sfanta Liturghie.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

04 August 2013

Vizualizari: 394

Voteaza:

Sfantul Ioan Iacob, cinstit in Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE