'Sfantul Ioan cel Nou a fost un om smerit, rugator si milostiv

Credinciosii din mai multe parti ale Bucovinei au venit la Suceava pentru a-l cinsti pe Sfantul Ioan cel Nou. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata in Catedrala arhiepiscopala din Suceava de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Pimen.

Martiriul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava a fost praznuit luni, 2 iunie 2014, de sute de credinciosi, care si-au indreptat pasii spre Catedrala arhiepiscopala din Suceava.

Oamenii s-au inchinat la racla in care se afla moastele sfantului, care la 1622 a salvat cetatea Sucevei in chip minunat. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Spre finalul slujbei, ierarhul locului a adresat un cuvant de invatatura in care a amintit ca, intr-o zi de 2 iunie, moastele Sfantului Ioan cel Nou au ajuns la Suceava de la Cetatea Alba. „Sfantul Ioan cel Nou a fost un om smerit, rugator si milostiv. Desi era negustor, nu a fost nici lacom, nici zgarcit, ci milostiv. Agonisirea il indeparteaza pe om de Dumnezeu. Sfantul Ioan cel Nou s-a apropiat de Dumnezeu prin faptele de milostenie si prin credinta curata. El a patimit in Cetatea Alba pentru ca nu a vrut sa se lepede de credinta crestin-ortodoxa. Mantuitorul a spus Sfintilor Apostoli ca vor avea necazuri in lume si ca vor fi prigoniti pentru El. Astfel, Hristos i-a indemnat pe apostoli sa aiba dragoste intre ei si sa se iubeasca unul pe altul. Dragostea crestina trebuie sa calauzeaza gandurile si faptele noastre. Atunci cand suntem in primejdie, trebuie sa fim mai uniti si sa avem mai multa dragoste“, a spus Inaltpreasfintitul Pimen, care a adaugat ca moastele Sfantului Ioan cel Nou reprezinta pentru pelerini un prilej de bucurie duhovniceasca. Asa cum este traditia, dupa Sfanta Liturghie a fost oficiata slujba Aghesmei mici, apoi a avut loc un pelerinaj de la Biserica „Sfantul Ioan cel Nou“ pana la izvorul sfantului, unde au fost citite mai multe rugaciuni de binecuvantare. Zidirea bisericii Manastirii „Sfantul Ioan cel Nou“ din Suceava a fost inceputa de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, in 1514, si terminata de Stefanita Voda, fiul lui Bogdan, in 1522, asa cum ne arata si pisania aflata deasupra usii de intrare in pridvor. A fost ridicata in primul rand pentru a face fata multimii credinciosilor care veneau sa se inchine moastelor pe care manastirea le adaposteste din anul 1589. Pana la aceasta data, moastele s-au aflat, inca de la aducerea lor de la Cetatea Alba, in 1402, in Biserica Mirautilor, fosta Catedrala mitropolitana.


Constantin Ciofu

Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2014

Vizualizari: 741

Voteaza:

'Sfantul Ioan cel Nou a fost un om smerit, rugator si milostiv 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE