Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Biserica Ortodoxa il praznuieste azi pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

"Izbavitor al celor robiti si celor saraci
folositor, neputinciosilor doctor, Purtatorule de
biruinta, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe
Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.
(Acatistul Sf. M. Mc. Gheorghe)

In fiecare an, la 23 aprilie, calendarul crestin ortodox il pomeneste pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, cel care, acum circa 1700 de ani, a marturisit in fata imparatului Diocletian, cu mult curaj, credinta sa in Mantuitorul Iisus Hristos. Parintii sai, oameni evlaviosi, cu frica lui Dumnezeu, i-au indrumat pasii sufletului spre divinitate, care i-a fost un adevarat sprijin in viata. Inca de tanar ramane fara tatal sau, chemat la Domnul, motiv pentru care, impreuna cu mama sa, se intoarce in Palestina, avand originile familiale in aceasta zona.

Era un barbat pe cat de frumos, pe atat de viteaz si intelept. Aceste calitati l-au ajutat pe tanarul Gheorghe sa ajunga mare conducator de oaste in dregatoria imparatului. Din pacate, acesta, puternic influentat de ginerele sau, Galeriu, porneste in anul 303 dupa Hristos o crunta prigoana impotriva crestinilor.

Caracterizat fiind de curaj, Sfantul Gheorghe merge de unul singur in fata lui Diocletian si iL marturiseste pe Domnul Iisus Hristos. Imparatul, socat si tulburat de cele auzite, caci il pretuia mult, desi l-a trimis la inchisoare, cauta prin diferite avantaje materiale si functii sa-l determine sa renunte la autodenuntul sau. Chinurile groaznice la care a fost supus: loviri cu sulita, chinul la roata, groapa cu var, bataia cu vine de bou, bautura otravita, batai la talpi, nu i-au putut raci inima ce fierbea pentru bunul Dumnezeu, care in acele momente de suferinta il lumina cu puteri dumnezeiesti. In cele din urma, vazand imparatul Diocletian ca nu poate sa-l schimbe in credinta pe tanarul sau conducator de osti, a hotarat sa i se taie capul in afara cetatii, ca si insasi imparatesei Alexandra, convertita la crestinism de atitudinea demna a Sfantului Gheorghe. Pe drumul spre locul supliciului Gheorghe s-a rugat permanent lui Dumnezeu multumind pentru toate binefacerile primite, dupa care a primit cununa muceniciei taindu-i-se capul.

Viata si minunile sale au avut un puternic ecou in inimile crestinilor, motiv pentru care foarte multe biserici si manastiri ii sunt inchinate, iar un numar insemnat de oameni ii poarta numele. Sfantul Gheorghe este acela care prin rugaciunile facute inaintea scaunului dumnezeiesc ne protejeaza de balaurii vremii: ura, viclenie, invidie, necredinta, nepasare, pentru ca noi sa putem a ne bucura de un lacas sfant in Imparatia Sfintei Treimi.

Sursa: episcopia-ramnicului.ro

23 Aprilie 2009

Vizualizari: 1109

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE