Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

 

Sfantul Pantelimon s-a nascut la Nicomidia si a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu. Primeste numele de Pantoleon care inseamna "cel in toate puternic ca un leu". Din Pantoleon va primi in urma botezului de la preotul Ermolae numele de Pantelimon care inseamna "cel cu totul milostiv". Ajunge dupa putina vreme la o cunoastere desavrsita a artei medicale incat imparatul Maximian, care ii remarcase calitatile, intentiona sa il ia la palat ca medic particular.

 

Prin credinta si harul primit de la Dumnezeu reuseste sa vindece un orb din nastere. Din aceasta cauza, imparatul,  inchinator la idoli, ii cere lepadarea de credinta adevarata. Fericitul Pantelimon nu se lasa inspaimantat de bataile cumplite si de foc. Supus la diverse chinuri, din porunca imparatului, el ramane nevatamat. Maximian vazand puterea credintei lui Pantelimon porunceste sa i se taie capul. Cand i-a fost taiat capul nu a curs sange ci lapte, iar maslinul de care a fost legat Fericitul a rodit. Auzind acestea, imparatul a poruncit ca sfantul si maslinul sa fie arse. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc si l-au ingropat cu mare cinste pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul. De atunci, moastele Sfantului Pantelimon nu au incetat sa aduca vindecare si harul lui Hristos, singurul Doctor al sufletelor si trupurilor, al tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.

 

Din anul 1931, moastele Sfantului Pantelimon se afla in Catedrala din Constanta. In data de 26 iulie a fiecarui an, Arhiepiscopul Tomisului conduce procesiunea cu moastele Sfantului Pantelimon pe strazile orasului. Anul acesta, traseul pe care il va urma alaiul clerical este urmatorul: Catedrala Arhiepiscopala, strada Revolutiei - oprire la Biserica Greaca (popas de rugaciune pentru ploaie), strada Mircea cel Batran, B-dul Mamaia, Spitalul Militar (slujba pentru bolnavi), str. Nicolae Iorga, Spitalul Judetean (slujba pentru bolnavi), Bd. Tomis, str. Arhiepiscopiei - Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel".

 

Sfantul Pantelimon este protector al medicilor si tamaduitor al bolnavilor.

 

 

26 Iulie 2010

Vizualizari: 2125

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE