Sfantul Mucenic Ioan Valahul , un sfant de numai 18 ani


Sfantul Mucenic Ioan Valahul , un sfant de numai 18 ani

Pe data de 12 mai, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Mucenic Ioan Valahul. Originar din Tara Romaneasca, Sfantul Ioan Valahul s-a in anul 1644. La varsta de 15 ani a fost luat rob de catre turci dupa infrangerea lui Mihnea si dus la Constantinopol. Nevoind sa treaca la mahomedanism, a fost supus la chinuri cumplite si omorat prin spanzurare la 12 mai 1662.

 

Viata Sfantului, impreuna cu patimirea sa a fost scrisa de Ioan Cariofil, care a trait o vreme si la Bucuresti, la Curtea lui Constantin Voda Brancoveanu.

Noul mucenic a fost mentionat apoi in Mineiul grecesc pe luna mai, tiparit la Constantinopol in 1843 si in Mineiele romanesti, incepand cu editia de la Manastirea Neamt din 1846. Asa a ajuns cunoscuta viata si mai ales patimirea tanarului mucenic Ioan Valahul sau Romanul.

Cinstit de credinciosi de neam grec, dar si de romani, in anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

Generalizarea solemna a cultului sau, alaturi de al unor sfinti cu moaste aflate in tara noastra, a avut loc in octombrie 1955.

Biserica ne indeamna sa-l cinstim prin cuvintele: "Venit, toti iubitorii de mucenici, si mai ales cei ce vietuiti in Romania, ca adunandu-ne impreuna, sa cinstim cu cantari luminate pe Ioan, noul mucenic al Domnului. Ca acesta, din pamantul romanesc rasarind, a dat rodul insutit al credintei, in cetatea lui Constantin, rusinand pe prigonitorii sai si marturisind credinta cea ortodoxa, prin varsarea sangelui sau. Iar acum in ceruri mijloceste pentru noi si pentru cei ce cantam: Bucura-te, Ioane, sfinte mucenice al lui Hristos"(Icosul praznicului).

Sa-l cinstim si prin versuri de Acatist, zicand:
"Bucura-te grau de jertfa copt in lanuri de Scriptura
Bucura-te ca din tine Domnul si-a facut prescura
Bucura-te fir de nufar inflorit peste miasma
Bucura-te ca te soarbe sufletul ca pe-o aghiazma.
Bucura-te raza lina coborata-n adancime
Bucura-te limpezime!
Bucura-te aur aprig lamurit in seci valvori
Bucura-te ca ispita cu virtutea o masori
Bucura-te rugaciune-n care iadul se-nspaimanta
Bucura-te cape umar aripa de inger canta
Bucura-te vrere sfanta
Bucura-te neinfranta luare aminte
Bucura-te mucenice noule Ioane sfinte!" (Dupa Valeriu Anania, File de acatist)

.

11 Mai 2008

Vizualizari: 896

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ioan Valahul , un sfant de numai 18 ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE