Sfantul Procopie, sarbatorit in Parohia Milisauti

Credinciosii din localitatea Milisauti, judetul Suceava, au participat in numar mare de slujba dedicata ocrotitorului parohiei, Sfantul Mare Mucenic Procopie.

Slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita marti, 8 iulie 2014, de un sobor de preoti, raspunsurile la strana fiind oferite de Corala „Sfantul Procopie“ din Milisauti, dirijata de pr. paroh Bogdan Lupastean.

Din soborul slujitorilor au mai facut parte pr. Petru Lupastean-Barfa, protoiereul Protopopiatului Radauti, precum si pr. Paul Isip, protopop al Protopopiatului Gherla (Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului). Localnicii din Milisauti au venit la Sfanta Liturghie din Biserica „Nasterea Maicii Domnului“, noul locas de inchinaciune al parohiei, imbracati in costume nationale. „Ne-am bucurat cu totii la sarbatoarea primului ocrotitor al parohiei noastre, desi soborul slujitorilor a fost mai mic decat in alti ani. Asteptam cu emotie ziua sfintirii bisericii parohiei noastre. Sfantul locas va fi tarnosit pe 17 august 2014 de Inaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Predica de la finalul slujbei a fost adresata de parintele protopop Paul Isip“, a relatat pr. paroh Bogdan Lupastean. Biserica „Sfantul Procopie“ din Milisauti a fost construita odata cu Manastirea Voronet, fiind finalizata in cinci luni. Sfantul Voievod Stefan cel Mare, cand venea dinspre Suceava sau din razboaie spre Putna, obisnuia sa se opreasca la Biserica Patrauti sau la Biserica Milisauti, unde avea si curte domneasca, dupa cum ne relateaza istoria, la 80 de metri S-V de sfantul locas. A fost distrusa in timpul Primului Razboi Mondial. Credinciosii au construit o capela in apropiere de ruinele locasului de inchinaciune, care a rezistat o scurta perioada de timp. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, satul Milisauti a fost distrus aproape in totalitate, ramanand doar sase case. Ulterior s-a inceput reconstruirea satului. In localitatea Sadova de langa Campulung Moldovenesc s-a construit in acea perioada o noua biserica. Vechiul sfant locas din lemn a fost desfacut si donat localnicilor din Milisauti. Din anul 1946 pana in 1950 a fost reconstituita, pastrandu-se hramul Sfantului Mare Mucenic Procopie. Intre anii 1986-1987 s-au facut cateva sapaturi in pridvorul bisericii, in urma carora s-au descoperit obiecte importante de patrimoniu.

Tot marti, 8 iulie 2014, si-a sebat hramul Parohia „Sfantul Procopie“ - Hartop, Protopopiatul Piatra Neamt, si Manastirea Dorna Arini. Amintim ca un fragment din moastele Sfantului Procopie se afla in Parohia „Sfintii Voievozi“ - Halaucesti, Protopopiatul Pascani, judetul Iasi.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

10 Iulie 2014

Vizualizari: 352

Voteaza:

Sfantul Procopie, sarbatorit in Parohia Milisauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE