In ajunul sarbatorii, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, va fi prezent in mijlocul obstii monahale de la Manastirea Vasiova, unde va savarsi slujba Vecerniei cu Litie, iar sambata, 20 iulie, ierarhul, se va afla in mijlocul credinciosilor noii catedrale episcopale din Caransebes, unde va oficia Sfanta Liturghie.
Catedrala Episcopala din Caransebes, locas bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul. Aceasta praznuire s-a adaugat hramului traditional "Invierea Domnului”. Numerosi credinciosi si credincioase din orasul de pe Timis si Sebes, dar si din imprejurimi, sunt asteptati in ziua pomenirii si cinstirii Sfantului Proroc Ilie Tesvitesnul sa participe la Sfanta Liturghie solemna oficiata de catre Intaistatatorul Eparhiei Caransebesului, Preasfintitul Lucian, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile liturgice vor fi date de Corul Catedralei mitropolitane din Timisoara condus de pr. Dan Dragomir.
De asemenea, din incredintarea chiriarhului, protos. Casian Ruset, secretarul Episcopiei Caransebesului, alaturi de numerosi preoti din localitatea caraseana Bocsa, va oficia Sfanta Liturghie la Manastirea Vasiova in altarul de vara situat in incinta asezamantului monahal. Ca in fiecare an, sunt asteptati sute de credinciosi si pelerini din localitatile invecinate si de la distante mai mari, pentru a participa la hramul Manastirii Vasiova. Pr. Alin Vasile Campean, consilierul Sectorului Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Caransebesului, se va afla in mijlocul obstii monahale de la Schitul Semenic, iar pr. Gabriel Gozman, consilierul Sectorului Social-Misionar, va oficia Sfanta Liturghie la Schitul Muntele Mic.
Pana la data de 28 februarie 1950, cand Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos si l-a declarat ocrotitor al Banatului, in Banat era socotit ca ocrotitor Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul. In acest context, multe din manastirile, schiturile si locasurile bisericesti de traditie din Banat au ca ocrotitor pe Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
-
Schitul Sfantul Ilie - Sfantul Munte Athos
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Ilie Gorgani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Ilie - Suceava
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.