Biserica Sfantul Ilie - Suceava
Biserica Sfantul Ilie, aflata in satul omonin din Comuna Scheia, este un locas de inchinaciune ctitorit de catre Sfantul Stefan cel Mare, in anul 1488. Aflata la o distanta de aproximativ 1,5 kilometri de orasul Suceava, biserica este de o deosebita importanta, atat pentru credinciosii din zona, cat si pentru cei mai de deaparte.
Valoarea artistica nu poate fi trecuta cu vederea. Pictura bisericii a fost realizata in epoca Sfantului Stefan cel Mare, apoi refacuta in secolul al XVII-lea, cand Mitropolitul Varlaam repara intreaga biserica; nu i s-a alterat forma initiala, avand aceleasi trasaturi cu Biserica din Patrauti.
Tabloul votiv impresioneaza im mod deosebit. Acesta il reprezinta Sfantul Stefan cel Mare, impreuna cu familia sa. Imaginea sfantului a fost distrusa partial, in timpul luptelor cu polonii lui Ian Sobiesky.
Biserica Sfantul Ilie din Suceava - manastire si ctitorie voievodala
In urma cu 500 de ani se inalta, in apropierea targului Sucevei, in codrul care se intindea la poalele Dealului Crucii, o falnica ctitorie voievodala, ridicata la indemnul calugarilor de aici. La Biserica Sfantul Ilie a existat un centru monahal, ca de altfel si la Manastirea Putna sau la Manastirea Voronet, care au fost ctitorite in vechi vetre de sihastrie.
Vechimea sa ne-o atesta pisania pusa de ctitor deasupra usii de intrare: "Io Stefan Voievod, fiul lui Bogdan Voievod, Domn Tarii Moldovenesti am ridicat acest hram - casa - in numele Sfantului Prooroc Ilie; si s-a inceput in anul 6996 (1488), luna mai 1; si s-a sfarsit in acelas an, octombrie 15".
Mai inainte, Manastirea Sfantul Ilie, se afla pe teritoriul orasului Suceava, dar fiindca aceasta ctitorie, din diferite danii a adunat un hotar mare, si-a intemeiat un sat pe el ce a purtat numele dupa manastirea inaltata aici.
|
Biserica a deservit manastirea pana in anul 1783, cand aceasta a fost desfiintata din ordinul autoritatilor habsburgice. Asa cum s-a intamplat si cu alte asezaminte manastiresti, lacasul monahal de la Sfantul Ilie, a trebuit sa faca fata la numeroase navaliri dusmane care au dus la risipirea calugarilor, a odoarelor cu care a fost inzestrat de ctitori si chiar la deteriorarea monumentului.
Cronicarul Grigore Ureche, referindu-se la navalirea armatei poloneze in Suceava, la anul 1497, spune: "Lesii umblau prin paduri de aflau prazi si jafuri, nesocotind de buna seama nici Manastirea Sfantul Ilie".
Amintim de asemenea si expeditiile turcilor impotriva lui Petru Rares din anul 1538, care au provocat manastirii noi si ireparabile stricaciuni - paganii distrugand o parte din frescele interioare, decupand ovalul fetei ctitorilor si simbolul crestinatatii - cat si razboaiele turco-polone, de la sfarsitul secolului al XVII-lea care au dus si ele la pustiirea manastirii si la imprastierea calugarilor.
Secolul al XVIII-lea a fost o perioada de relativa liniste pentru calugarii santileni, de inflorire a vietii monahale; se infiinteaza aici in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea o scoala clericala. Este secolul care a adus cu sine si desfiintarea manastirii, aceasta devenind, in anul 1785, biserica parohiala ce deservea satul format in jurul fostului lacas monahal.
Biserica Sfantul Ilie din Suceava - biserica parohiala
Pe langa pagubele suferite de numeroasele navaliri se adauga si un incendiu din anul 1792, care distruge in intregime acoperisul bisericii, catapeteasma fiind salvata, iar dintr-un raport reiese ca in 1795, in chiliile manastirii, era instalata o fabrica de argasit pieile.
La inceputul secolului al XIX-lea sunt necesare noi reparatii la biserica. In anul 1823 nu exista gard imprejmuitor al bisericii, drumul trecand pe sub peretele ei. Dintr-un raport din anul 1826 aflam ca au cazut tencuielile zugravite, mai ales pe partea de miazanoapte, iar clopotnita din lemn de brad era intr-o stare avansata de deteriorare si se cerea sa fie facuta alta, dupa cum se arata in raportul din octombrie 1831.
In anul 1833 se incepe inaltarea zidului imprejmuitor din piatra, iar in anul 1844 se reface si turnul clopotnita din lespezi de piatra. In anul 1868 s-au facut reparatii la monument cand s-a sindrilit foarte bine, iar noi reparatii la biserica si clopotnita s-au facut in anul 1886, probabil ultimele, dandu-i aspectul de astazi, cu acoperisul din tigla solzi, iar peretii exteriori partial tencuiti.
Biserica Sfantul Ilie - arhitectura celor trei "biserici surori"
Biserica Sfantul Ilie, impreuna cu cele trei lacasuri surori - Biserica Patrauti (1487), Biserica Milisauti (1487, distrusa in 1917) si Manastirea Voronet (1488) - semnaleaza dintr-o data, in linii generale, toate trasaturile caracteristice din epoca Sfantului Stefan cel Mare.
Cea mai simpla dintre ele, Biserica Patrauti, si cea mai evoluata, Biserica Sfantul Ilie din Suceava, atat prin silueta svelta, abundenta decoratiilor exterioare precum si turla cu baze stelate de la Sfantul Ilie vor fi preluate la toate bisericile din etapele urmatoare.
|
Biserica Sfantul Ilie se incadreaza in tipul lacasurilor de cult cu planul triconc, intalnit la Siret, cu turla pe naos - ce apare prima data la Putna - ridicata pe arcuri piezise moldovenesti si decorata cu firide alungite si ocnite ce le-am remarcat la Biserica Sfanta Treime din Siret si la Biserica Sfantul Nicolae din Radauti. Nu lipsesc nici contraforturile de la Biserica din Radauti si de la Manastirea Putna.
Spatiul interior este compartimentat dupa cerintele cultului ortodox in altar, naos si pronaos. Organizarea spatiilor interioare se citeste si in volumele exterioare, acoperisurile punandu-le in evidenta.
|
Decorul fatadelor Bisericii Sfantul Ilie capata o dezvoltare si un aspect remarcabil ce nu-l intalnim la celelalte trei monumente surori (Bisericile din Patrauti, Milisauti si Voronet). Gasim aici firide alungite, ocnite, cat si decoruri cu caramizi smaltuite iar altele asezate in dinti de fierastrau.
Pe langa elementele de decor exterioare mentionam lucrarile de sculptura in piatra ce impodobesc monumentul dandu-i astfel o nota personala. Se remarca portalul usii exterioare cu chenar in arc frant format din toruri pornind de pe mici baze sculptate. De asemenea intalnim si chenare din piatra dreptunghiulare simple cu baghete incrucisate la usa interioara si la ferestre.
Biserica Sfantul Ilie - pictura interioara si exterioara
Terminata in toamna anului 1488, biserica manastirii nu a fost inzestrata cu pictura imediat dupa zidire dupa cum au dovedit cercetarile facute si care au demonstrat ca sub actuala pictura era o zugraveala imitand caramizile aparente.
Biserica a fost pictata in interior in timpul domniei lui Stefan cel Tanar, intre anii 1522 si 1526, alaturandu-se, din punct de vedere iconografic, grupului Patrauti, Voronet si Milisauti (disparuta), primele ansambluri complete ce ne-au ramas din vechea pictura moldoveneasca.
|
Ansamblul pictural al Bisericii Sfantul Ilie din Suceava, desi dupa unele interventii de spalare si revenire cu culoare, ne dezvaluie date foarte pretioase privind scoala de pictura moldoveneasca, facand legatura intre doua mari epooi ale picturii medievale moldovenesti: epoca lui Stefan cel Mare si cea a lui Petru Rares.
Ceea ce ne impresioneaza in mod deosebit la Biserica Sfantul Ilie este desavarsita armonie a picturii cu arhitectura. Se distinge aici monumentalitatea cat si echilibrul aerat al scenelor precum si relieful sobru al personajelor.
Ceea ce remarcam la ansamblul pictural de la Biserica Sfantul Ilie este impartirea astfel a spatiului incat scenele se percep si se inteleg usor, compozitiile sunt de dimensiuni relativ mari, accesibile ochiului de la distanta.
|
Sporirea numarului de registre decorative pe masura cresterii in dimensiuni a arhitecturii bisericii confera interiorului un aer de gravitate al carui efect este satisfacator. Aceasta evolutie abia schitata aici va avea drept rezultat multiplicarea la infinit a scenelor, evolutie ce se va afla in plina inflorire la Manastirea Sucevita. Nu lipseste elementul de decor al epocii, palmeta, care intregeste anumite spatii de arhitectura, punand astfel in valoare compozitiile.
Distributia iconografica a picturilor interioare este in general conform principiilor elaborate de Bizant. Aceasta ordonanta cu timpul a devenit normativa, dar cu variante care au evoluat in functie de imprejurarile locale. Variante specifice moldovenesti s-au elaborat in ultimii ani ai secolului al XVI-lea.
|
Schema decorativa de baza de la Biserica Sfantul Ilie o regasim aproape aceeasi si la celelalte trei monumente surori (Patrauti, Milisauti si Voronet), dar cu mici diferente de detaliu.
Pentru prima data apare in Moldova, la Biserica Sfantul Ilie, Liturghia Ingereasca in calota turlei naosului, sub Iisus Hristos Pantocrator, urmata ulterior la Biserica din Dobrovat (1529), Biserica Sfantul Gheorghe din Suceava (1535), Manastirea Sucevita (ante 1596) si Dragomirna (cea. 1610).
Decoratia principala a naosului o alcatuieste registrul Patimilor, care inconjoara intreg spatiul si cuprinde un numar de 11 momente esentiale ale Patimilor. Sub acest registru se desfasoara, de jur-imprejurul incaperii, registrul sfintilor in picioare intrerupt in coltul de nord-vest de Tabloul votiv si la sud-vest de Deisis.
Pe peretele de vest, ctitorul - Sfantul Stefan cel Mare -, condus de Sfantul Prooroc Ilie, prezinta Mantuitorului biserica, iar pe zidul de sud, Bogdan si Stefan cel Tanar, maturi, sunt urmati de doamna Maria Voichita.
|
In pronaos, cu exceptia registrului de jos, care infatiseaza sfinti cuviosi in picioare si in calota avand reprezentata in medalion Maica Domnului Oranta, inconjurata de cete ingeresti si la baza scene din viata ei, intreaga decoratie a peretilor, impartita in compozitii mari, ocupa locul de frunte cu scene din Viata Sfantului Ilie, ceea ce constituie caracteristica hramului bisericii.
Pictura exterioara este executata in vremea lui Petru Rares, suferind modificari in veacul al XVII-lea, in timpul Mitropolitului Varlaam. Pe fatada sudica a bisericii sub actuala pictura se observa o zugraveala provizorie cu imitatie de caramizi, care arata, dealtfel ca si pictura interioara, ca decoratia exterioara s-a facut mult mai tarziu, dupa zidirea monumentului.
|
Biserica a fost pictata in intregime in exterior, dar acum se mai pastreaza fragmente de pictura pe latura sudica in dreptul pronaosului. Aici este reprezentata Scara Sfantului Ioan Sinaitul, incadrata in benzi verticale cu motive decorative vegetale. Intr-un sobor de sfinti, apare portretul Mitropolitului Varlaam, care binecuvinteaza Moldova.
Biserica Sfantul Ilie din Suceava - locas de inchinare, cultural si artistic
Ctitoria lui Stefan cel Mare a avut un rol bine definit in realizarea culturii feudale, dovada fiind diversele obiecte de patrimoniu care se mai gasesc la biserica parohiala. Cea mai veche opera ce se pastreaza este un "Procovat" din anul 1507, daruit de Bogdan al III-lea. Mentionam de asemenea un "Pomelnic triptic" scris in limba romana, cu caractere chirilice, prefacut dupa altul mai vechi de catre Vasile Gane din Iasi, la 6 iunie 1754.
Incadrate in catapeteasma bisericii se pastreaza trei icoane imparatesti: Maica Domnului si Iisus Hristos, pictate de Chiril Ulanov, la anul 1708, precum si Sfanta Treime infatisata prin cei trei ingeri de la Stejarul din Mamvri, pictata in 1703 de Vasile si Chiril Ulanov din Moscova.
Biserica Sfantul Ilie din Suceava a fost creatoarea si depozitara unor valoroase manuscrise impodobite cu chenare si frontispicii artistice, de catre calugari iscusiti printre care amintim pe egumenul Isaia.
Multe minee, manuscrise din secolul al XVI-lea, se pastreaza acum in Biblioteca Universitatii din Cluj, iar altele la biblioteca Manastirii Sfantul Ioan din Suceava. Dintre acestea se remarca "Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea" de Dimitrie Cantemir, din anul 1698.
Alaturi de alte ctitorii voievodale, Biserica Sfantul Ilie din Suceava este un lacas de inchinare de importanta insemnatate culturala si artistica, inscriind o pagina frumoasa in istoria culturii poporului roman.
arhit. Gheorghe Bratiloveanu
-
Manastirea Arbore
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Manastirea Hagigadar
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Manastirea Camarzani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Manastirea Sihastria Putnei
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.