Astazi, 24 septembrie 2010, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Cuvios Siluan Athonitul (1866 – 1938), un dascal apostolic si profetic al Bisericii din secolul XX.
Viata Sfantului Siluan Athonitul ne-a fost prezentata, pe scurt, de Parintele Florin Botezan, parohul Bisericii Memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia: „Sfantul Siluan s-a nascut in anul 1866, in Rusia, la 27 de ani pleaca in Sf. Munte Athos, la M-rea ruseasca Sf. Pantelimon, unde devine monah si unde vietuieste pana la adormirea sa intru Domnul, la 24 septembrie 1938.
Privita din exterior viata sa nu este spectaculoasa. Dar insemnarile sale publicate impreuna cu o foarte consistenta introducere de catre ucenicul sau, arhim. Sofronie, ne descopera profunzimea vietii sale duhovnicesti ce l-a condus la acea cunoastere a lui Dumnezeu prin experienta, care este viata vesnica. Inca de la inceputul vietii sale duhovnicesti a primit un mare har de la Dumnezeu vazandu-L pe Hristos viu. Vedere nu a durat decat o clipa dar, dupa cum scrie Parintele Sofronie, inima si trupul sau au fost napadite cu totul de un foc atat de napraznic incat daca vederea ar fi durat mai mult n-ar mai fi putut sa supravietuiasca. De atunci nu a mai putut uita privirea lui Hristos, o privire de o negraita blandete, nesfarsit iubitoare, plina de pace si bucurie. In toti anii vietii sale, care se vor scurge mai apoi, el a dat neobosit marturie ca Dumnezeu este iubire, iubire nesfarsita, nepatrunsa.
Actul de canonizare il numeste pe Sfantul Siluan: „dascal profetic si apostolic al Bisericii”, ceea ce inseamna o recunoastere a importantei deosebite pe care acest sfant, depasind limitarile nationalitatii, o are pentru intreaga Biserica a lui Hristos”.
Scrierile Sfantului Siluan au cunoscut o raspandire foarte mare, fiind traduse in peste 15 limbi, din intreaga lume, inclusiv in limba romana, marcand decisiv viata a numerosi contemporani, care s-au convertit sau reconvertit la o dreapta intelegere a cunoasterii si trairii in Hristos.
Mesajul invataturii Sfantului Siluan Athonitul ar putea fi rezumat astfel: „Dupa ani indelungati de nevointa pentru pastrarea harului dumnezeiesc Sf. Siluan a primit de la Hristos un cuvant care este de fapt un mesaj adresat umanitatii contemporane: „Tine mintea in iad si nu deznadajdui!” Implinirea acestui cuvant l-a ajutat pe Sfantul Siluan sa lupte cu mandria dobandind smerenia lui Hristos.
Parintele Sofronie pune in paralel primirea acestui cuvant de catre Sf. Siluan si descoperirea ecuatiei lui Einstein: E = mc2 , formula ce sta la baza stiintei si tehnicii contemporane, eliberand surse colosale de energie pentru viata, dar si marcand inceputul pregatirii focului apocaliptic gata sa inghita intreaga viata pe pamant. Intr-o lume caracterizata printr-o deznadejde generala, cauzata de pierderea credintei in Inviere – un adevarat iad -, cuvantul lui Hristos: „Tine mintea in iad si nu deznadajdui!”, adresat noua prin Sf. Siluan este un indemn la realism duhovnicesc plin, insa, de nadejdea in iubirea lui Dumnezeu, care biruieste iadul.
Intr-un limbaj simplu si accesibil, dar in acelasi timp foarte profund, Sf. Siluan ne impartaseste inscrierile sale experienta sa duhovniceasca insistand asupra faptului ca cunoasterea lui Dumnezeu este posibila doar in Duhul Sfant, atunci cand ai smerenia lui Hristos iar iubirea ta imbratiseaza intreaga lume, chiar si pe vrajmasi. De altfel, Sf. Siluan ne invata ca singurul criteriu al adevarului este tocmai iubirea fata de vrajmasi, lucru posibil doar cu ajutorul harului lui Dumnezeu, daca tinandu-ne mintea in iad nu deznadajduim” – ne-a precizat parintele Florin Botezan din Alba Iulia.
Sursa: Radio Reintregirea
-
Sfantul Siluan Athonitul - Despre voia lui Dumnezeu si libertate
Publicat in : Sfantul Siluan Athonitul -
Sfantul Siluan Athonitul
Publicat in : Sfantul Siluan Athonitul
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.