Sfintele moaste de la Prodromu, la Cluj-Napoca

Moastele Sfantului Ioan Botezatorul, ale Sfantului Apostol si Evanghelist Matei, ale Sfantului Mare Mucenic si Arhidiacon Stefan si ale Sfintei Mucenite Varvara, adapostite de Schitul romanesc Prodromu din Muntele Athos, au fost aduse luni, 12 septembrie, la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, de o delegatie formata din trei parinti athoniti.
Raclele cu sfintele oseminte au fost intampinate la ora 16.30, in curtea Arhiepiscopiei Clujului, de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, de Preasfintitul Episcop-vicar Vasile Somesanul, membrii Permanentei, preoti, diaconi si credinciosi.

Dupa ce s-a savarsit o rugaciune, moastele au fost purtate in procesiune in jurul catedralei, iar apoi au fost asezate in catedrala, spre inchinarea credinciosilor. Parintele Mitropolit Andrei a rostit cuvantul de intampinare, in care a prezentat cateva date despre Schitul Prodromu: „ Iata ca in dupa-amiaza aceasta a venit Sfantul Munte Athos la noi. Moastele Sfantului Ioan Botezatorul, ale Sfantului Evanghelist Matei, ale Sfintei Mucenite Varvara reprezinta atmosfera de har si de sfintenie de la Sfantul Munte Athos, adusa aici. Sfantul Munte, asa organizat cum este acum, el dureaza inca din veacul al X-lea. De o mie si ceva de ani, acolo se fac rugaciuni necontenite pentru toata lumea, pentru noi, pacatosii. Dar traditia monastica in Sfantul Munte este mai veche. Sunt manastiri care relateaza faptul ca ar avea odoare inca de pe vreme Sfantului Imparat Constantin”.

A fost oficiata apoi slujba Privegherii, de catre Preasfinttul Episcop-vicar Vasile Somesanul, cu participarea parintilor athoniti, pe tot parcursul slujbei credinciosii continuand sa se inchine cinstitelor moaste.

Monahii din Sfantul Munte au acceptat sa aduca sfintele moaste in pelerinaj in Transilvania pornind de la dorinta unui credincios din Medias, initiativa dusa mai departe de Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Mai multe informatii ne-a oferit ierodiaconul Iustinian Stoica de la Schitul Prodromu: „Gandul cel bun si frumos l-a avut dintru inceput domnul director general Mircea Vescan din Medias si, impreuna cu niste colaboratori de-ai dansului, cu care a venit in vizita la Muntele Athos, dupa ce i-am condus pe la mai multe manastiri si unde s-au inchinat la Sfintele Moaste si la icoane facatoare de minuni, in aceeasi zi, cand s-au intors la manastirea noastra, ne-a marturisit gandul acesta, ca ar dori foarte mult ca sa duca din Sfantul Munte Athos moaste spre inchinare in Medias si in Transilvania, bineinteles. Le-am spus ca lucrul acesta nu e cu putinta numai cu simpla lor dorinta, ci va trebui ca Mitropolitul Ardealului, respectiv Inaltpreasfintitul Laurentiu sa faca o scrisoare catre noi, in care sa ne roage si sa ceara ca Sfintele Moaste sa vina spre inchinare in Romania. A facut lucrul acesta, a trimis o scrisoare catre asezamantul monahal Prodromu”.

Moastele celor patru sfinti de la Schitul Prodromu vor ramane in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca pana marti, la ora 16.00, cand vor fi duse la Manastirea Casiel.

Sursa: radiorenasterea.ro

13 Septembrie 2011

Vizualizari: 1220

Voteaza:

Sfintele moaste de la Prodromu, la Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE