Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul Mareste imaginea.

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?

Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezatorul a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul. Desi a saltat in pantece, Ioan afirma ca "nu-L stia pe Domnul” (Ioan 1, 31). Aceasta marturisire a lui Ioan este adevarata, caci el nu putea cunoaste din proprie experienta ca Cel purtat in pantecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Parintele Dumitru Staniloae, comentand acest episod, spune ca Ioan "a simtit venind din Acela o lumina, sau de la Duhul Sfant din El, care l-a facut sa salte de bucurie. Sunt cunostinte care apar in noi in chip tainic, fara niciun efort al nostru de a le castiga”.

Raspunsul la intrebarea "Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?", il gasim la Evanghelistul Ioan (In 1, 34), care reda marturia Botezatorului: "Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorandu-Se si ramanand peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Si am vazut si marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu" (In 1, 33-34). Parintele Dumitru Staniloae, talcuieste acest eveniment astfel: "Dumnezeu il poate face pe om sa auda in forma omeneasca ceea ce vrea El sa-i spuna, si sa vada in forma in care vad ochii omenesti vointa Sa dintr-un anumit moment. Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El. Cum putea vorbi omeneste Fiul lui Dumnezeu intrupat, asa si Tatal Lui a putut "vorbi" sau face pe Ioan sa-L auda vorbind. Se arata si in aceasta ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu".

Misiunea Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!".

Ioan Botezatorul model al smereniei

In conditiile in care, omul cazut in pacat nu mai doreste sa se afirme decat pe sine, se vrea atotputernic si suveran peste tot si toate, Sfantul Ioan Botezatorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: "Nu sunt vrednic, ca plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintei” (In 1, 27). Desi afirma de doua ori: "Iata Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridica pacatul lumii”, iar dupa botezul Domnului in Iordan: "Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El", marturiseste: "Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca." Pare nefiresc ca un om sa doreasca sa se micsoreze, cu scopul ca aproapele sau sa sporeasca. Firesc ii este omului cazut din har, sa doreasca a creste si a se imbogati pe seama si in dauna celorlalti. Semenii trebuie sa existe pentru un om cazut in pacat, doar sa-l admire si sa-i slujeasca.

Ioan Botezatorul ne poate fi tuturor indreptar spre a birui mandria. Trebuie sa retinem ca avem capacitatea de a iesi din noi si a ne jertfi pentru aproapele nostru.

Intelesul duhovnicesc al imbracamintei si hranei Sfantului Ioan Boteazatorul

Din Evanghelia dupa Marcu, aflam ca Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica.

Camila poate simboliza atat curatia, cat si necuratia. Daca in Vechiul Testament ea putea fi privita ca un animal curat pentru ca era rumegator, ea putea fi vazuta si ca necurata, daca tinem seama ca avea copita despicata. Daca ramanem la prima semnificatie, cea de animal curat, camila simbolizeaza poporul ales, in timp ce necuratia prefigura neamurile pagane.

Faptul ca Ioan purta o haina din par de camila, semnifica chemarea evreilor si a paganilor la Hristos.

Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica prin incingerea cu ea, omorarea patimilor.

Cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.

Moartea Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2021

Vizualizari: 301692

Voteaza:

Sfantul Ioan Botezatorul 4.79 / 5 din 19 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-01-07 09:26

    Rolul de mijlocitor al Sfantului Ioan Botezatorul pentru oameni inaintea lui Dumnezeu Sfantul Ioan Botezatorul este considerat de Mantuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare om nascut din femeie si ca atare Biserica il pomeneste in slujbele ei imediat dupa Maica Domnului. In general, pe catapetesmele bisericilor noastre, in dreapta lui Iisus Hristos este Maica Domnului si apoi Sfantul Ioan Botezatorul. In icoana Deisis, adica a Judecatii de Apoi, Hristos Domnul sta in mijloc, pe tronul de judecata, Maica Domnului in dreapta si Sfantul Ioan Botezatorul in stanga ca fiind mijlocitor pentru oamenii care s-au pocait, dar care nu au mai trait sa faca si faptele vrednice de pocainta. Deci, prin rugaciunile Maicii Domnului si ale Sfantului Ioan Botezatorul, Dascalul pocaintei, Dumnezeu se milostiveste de cei care au murit in stare de pocainta chiar daca nu au mai putut arata pocainta lor prin fapte.

  • adriana gheorghePostat la 2014-01-07 10:14

    LA MULTI ANI !

  • vasile tanasePostat la 2013-01-07 12:07

    Din insemnarile unor sfinti parinti am aflat ca de fapt Sfantul Ioan Botezatorul se hranea cu fructele unui pom numite lacoste,termen tradus gresit din ebraica cu termenul de lacuste, acest fapt fiind destul de plauzibil tinand cont de postul destul de aspru pe care-l tinea atat Safntul Ioan Botrezatorul cat si ucenicii sai . Tutuor celor ce poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul le urez la multi ani si multa sanatate .Vasile

  • ion mirosanuPostat la 2013-01-07 10:03

    Mda ! La multi ani , celor care sunt ; Odihna Domnului sa vie la cei care nu mai sunt printre noi ; Fericire vesnica celor credinciosi dar si celor care inca nu au cunoscut credinta spre indreptare .

  • Vasa NastaPostat la 2012-01-08 20:32

    La multi ani cu sanatate !

  • Madalina MischiePostat la 2012-01-07 22:55

    Si mie mi-a placut articolul, dar as dori sa stiu mai multe despre ceea ce inseamna "soborul" sf. Ioan Botezatorul. In plus fata de cele scrise in acest articol, din cate am inteles eu din predica de azi, 1)"sobor" se refera la toti cei care sunt in duhul unui sfant; 2) Sf.Ioan Botezatorul a predicat in duhul Sf. Ilie, 3) Ap. Pavel a fost si el "in duhul" Sf. Ioan Botezatorul atunci cand a botezat si "in duh", nu doar in apa pe unii din cei care au avut botezul ("din apa")al Sf. Ioan Botezatorul. Totusi, imi scapa legatura dintre "sobor" si ziua de azi. Ma puteti lamuri? Multumesc anticipat si Hristos cu noi!

  • Magdalena SovaPostat la 2011-01-08 07:56

    Imi cer scuze pentru greseala de scriere pe care am realizat-o ieri la comentariul meu din neatentie, de fapt am procedat ca si un elev care a uitat sa verifice continutul creatiei sale.Sa nu ma parati elevilor mei!

  • Magdalena SovaPostat la 2011-01-07 19:33

    Întâiul nascut din femeie, cel care a saltat in pantece la întalnirea Elisabetei cu Fecioara Maria,cel care a cărei naștere a fost vestita de îngerul Gavriil, cel pe care îl sarbătorim în prima zi după Botezul Domnului, cel care îl botează pe Domnul, Ioan Botezătorul este model de viață creștină. Va mulțumesc pentru frumosul articol care este pentru mine model in documentarea pentru articolul de pe blogul:http://iubireacrestinortodoxa.blogspot.com/.

  • Ortansa PanaitePostat la 2011-01-07 09:30

    Felicitari,pentru acest articol.Sf Ioan Botezatorul si inainte-mergatorul Domnului,sa fie mijlocitorul tau inaintea Domnului nostru Isus Hristos.

  • Constantin BernathPostat la 2011-01-07 08:48

    Articol interesant. M-a facut sa cunosc ceea ce nu stiam.

  • Elena ConstantinPostat la 2010-01-08 15:04

    Mi-a placut articolul.
    De unde a aparut ideea botezului si in ce imprejurari si-a desfasurat activitatea Inaintemergatorul Domnului.
    M-a determinat sa-mi schimb perceptia, fata de Sfantul Ioan Botezatorul.Pentru mine nu mai este o figura abstracta, foarte indepartata, ci mult mai uman, mai apropiat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE