Sfintii Brancoveni cinstiti la ctitoria lor de la Sambata de Sus

In a doua zi de hram la Manastirea „Sfintii Martiri Brancoveni“ de la Sambata de Sus, obstea monahala si oaspetii de seama s-au rugat domnitorului sfant care a ctitorit asezamantul monahal si care ocroteste intreaga Tara a Fagarasului. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, in paraclisul manastirii.

In fiecare an, hramul Adormirii Maicii Domnului se prelungeste la Sambata de Sus cu inca o zi de praznic, o sarbatoare prin care Sfintilor Martiri Brancoveni li se aduce cinstirea cuvenita atat pentru jertfa adusa lui Hristos prin propriul sange pentru pastrarea dreptei credinte, cat si prin ctitoriile domnitorului Constantin in Tara Fagarasului.

Alaturi de manastirea de la poalele Muntilor Fagaras, inchinata sfantului domnitor si familiei sale martirizate la 1714, sta si Biserica „Sfantul Nicolae“ din Fagaras ca marturii ale dreptei credinte si ale dragostei avute de Constantin Brancoveanu fata de romanii ardeleni, carora le-a ctitorit aceste monumente de spiritualitate ortodoxa si de arta crestina.

Credinciosii din Tara Fagarasului pastreaza vie si in zilele noastre memoria acestui mare domnitor al Tarii Romanesti, iar in ziua de praznuire, pe 16 august, vin la Sambata de Sus pentru a i se ruga si pentru a-l cinsti cum se cuvine. De fapt, toate parohiile din Tara Fagarasului sunt in sarbatoare in aceasta zi, pentru ca aceasta parte de Ardeal a fost pusa sub ocrotirea Sfintilor Martiri Brancoveni in 2009, de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia binecuvantarii lucrarilor la Catedrala din Fagaras.

La hramul din acest an, alaturi de IPS Mitropolit Laurentiu, ca oaspeti de seama s-au aflat toti staretii, staretele si duhovnicii de la manastirile din Arhiepiscopia Sibiului. Prezenta lor la Sambata de Sus, la hramul Sfintilor Brancoveni, este un semn de apreciere si de atasament fata de asezamantul monahal de aici, considerat mama a tuturor manastirilor din Ardeal si marea lavra din aceasta parte a tarii. Alaturi de acesti oaspeti, au mai venit la Sambata de Sus protopopi, monahi, preoti de parohii si numerosi pelerini din tara. Raspunsurile liturgice la Sfanta Liturghie au fost date de obstea monahala.

„Mijlocitori si rugatori“
In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit despre viata martirilor brancoveni si despre jertfa lor oferita lui Hristos. Ierarhul a subliniat faptul ca acesti martiri sunt modele de vietuire pentru orice credincios, dar si pentru monahi, pentru cei chemati sa se jertfeasca duhovniceste pentru Hristos. De asemenea, martirii sunt cinstiti in mod deosebit pentru ca pe baza jertfei lor Biserica s-a extins in toate partile lumii si a dat roade.

„Sfintii Brancoveni sunt pentru noi mijlocitori si rugatori. Ei s-au rugat astazi impreuna cu noi si ne ocrotesc, pentru ca jertfa lor este bineplacuta in fata lui Dumnezeu. Sfintii Martiri Brancoveni sunt ocrotitorii acestei manastiri si ai Tinutului Fagarasului. Ne bucuram astazi de acest lucru minunat si de faptul ca ei sunt pentru noi niste modele. Toti suntem chemati sa ne jertfim pentru Hristos, fara sa ne dam viata. Trebuie sa avem credinta statornica si sa ne jertfim asa cum se spune in cinul monahal, adica sa ne taiem voia. Cand renuntam la anumite lucruri care ni s-ar cuveni, savarsim o jertfa. Cand postim, savarsim o jertfa si ne bucuram ca avem aceasta posibilitate de a trai credinta noastra. Este o jertfire si atunci cand ne rugam lui Dumnezeu sa ducem pana la capat crucea suferintei primite“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

La final, staretul manastirii fagarasene, arhimandritul Ilarion Urs, le-a multumit ierarhului si celorlalti oaspeti pentru participarea la sarbatoarea deosebita de dupa cea a Adormirii Maicii Domnului, cand sunt cinstiti ocrotitorii asezamantului monahal si, mai apoi, i-a oferit in dar IPS Mitropolit Laurentiu o icoana a Sfintilor Brancoveni.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 802

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE