Sfintii Chiril si Metodie, apostolii slavilor

Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc astazi, 11 mai, pe Sfintii Chiril si Metodie. Ei sunt cunoscuti in Calendarul ortodox drept „apostolii slavilor”, deoarece au tradus Sfanta Scriptura in limba slavona.

Parintii nostri in rand cu sfintii Chiril si Metodie au fost doi frati care au dus credinta ortodoxa popoarelor slave din centrul Europei in secolul al IX-lea. Fratii Chiril si Metodie, pregatindu-si propovaduirea printre slavi, sunt cunoscuti mai ales pentru dezvoltarea alfabetului glagolitic care a fost folosit ca sa duca cultura si literatura crestina printre slavi in propria lor limba care in prezent se numeste slavona veche. Mai tarziu, alfabetul glagolitic, cu unele adaugiri ale ucenicilor lor s-a dezvoltat in alfabetul chirilic care este folosit in prezent in unele limbi slave si este folosit in prezent de majoritatea popoarelor slave. In orice caz, munca celor doi frati de a traduce Sfintele Scripturi, cultul bisericesc, nomocanonul si alte carti crestine in slavona constituie cel mai de seama exemplu al misionarismului ortodox care a dus crestinismul popoarelor lumii.

Cei doi frati au fost canonizati si l-i s-a recunoscut rangul de Intocmai cu Apostolii pentru munca lor misionara. Numeroase detalii ale vietii lor au fost deformate de legende care au aparut pe seama lor. Cu toate ca la numai cativa zeci de ani dupa moartea lui Metodie evenimentele aproape au distrus munca acestora in Moravia, munca lor a devenit piatra de temelie a civilizatiei slave din Europa de Est si de Sud-Est si a furnizat limba principala a eforturilor misionare din secolele urmatoare. In faptul continuarii obiceiului Sfintilor Apostoli de a propovadui crestinismul in limba tuturor popoarelor sta considerarea Sfintilor Chiril si Metodie ca fiind „intocmai cu apostolii”. In aceasta mostenire isi cauta reinviata Biserica Ortodoxa a Teritoriilor Cehiei (Moravia) originile.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.
Pe aceeaşi temă

11 Mai 2012

Vizualizari: 822

Voteaza:

Sfintii Chiril si Metodie, apostolii slavilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE