Sfintii Imparati si intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa, Elena

Sfintii Imparati si intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa, Elena sunt cinstiti pe 21 mai. Sfantul Constantin cel Mare este cel care a oprit persecutiile impotriva crestinilor si a dat in anul 313, prin Edictul de la Milan, libertate deplina crestinilor in intreg Imperiul Roman. Tot in timpul domniei sale a avut loc primul Sinodul Ecumenic, la Niceea, in anul 325, in cadrul caruia a fost condamnata erezia lui Arie. Sfantul Constantin este primul imparat roman crestin.

Sfantul Costantin a primit in chip minunat ajutorul lui Dumnezeu in lupta cu Maxentiu, un dusman al crestinismului. Desi, Constantin nu avea o armata numeroasa, a poruncit ca pe steagurile de lupta, pe coifurile si scuturile soldatilor sa fie prezent semnul sfintei cruci. A dat aceasta porunca pentru ca Dumnezeu ii descoperise ca prin sfanta cruce va iesi biruitor din lupta cu Maxentiu. Acest lucru a fost transpus in troparului sarbatorii Sfintilor Imparati Constantin si Elena: "Chipul Crucii Tale pe cer vazandu-l si ca Pavel chemarea nu de la oameni luand, cel intre imparati Apostolul Tau Doamne, imparateasca cetate in mainile Tale o a pus. Pe care pazeste-o totdeauna in pace, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni".

Mentionam ca mama sa, Elena, din dragoste fata de Dumnezeu, ajunge la Ierusalim si in urma mai multor cautari, descopera crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.
Fragmente din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena se gasesc si la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Iulian Predescu

 

Pe aceeaşi temă

21 Mai 2020

Vizualizari: 541

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE