Sfintii Mucenici Chiril, Chindeu si Tasie

Sfintii Mucenici Chiril, Chindeu si Tasie sunt praznuiti pe 26 aprilie. Ei au suferit moarte martirica in vremea imparatului Diocletian, in cetatea Axiopolis de langa Cernavoda, respectiv Durostorum. Despre viata si martiriul Sfintilor dobrogeni a oferit mai multe detalii parintele acad. Mircea Pacurariu: „Au fost trei martiri recrutati din randul populatiei autohtone daco-romane din Scythia Minor, in anul 304, in cursul groaznicei persecutii a imparatului Diocletian. Ei au patimit in cetatea Axiopolis, langa Cernavoda de astazi, unde mai tarziu s-a ridicat si o basilica in aminitirea lor ale carei ruine se mai vad si in zilele noastre”.

Din cei care au patimit aici, Chiril, Chindeu si Tasie, ale caror nume sunt pomenite intr-o inscriptie descoperita in anul 1947, sunt cei mai cunoscuti. Sfantul Chiril era cinstit in Axiopolis, avand cinci zile de sarbatoare. Era fie un martir local, fie ca numai suferise aici pentru Hristos, probabil intr-o zi de 26 aprilie. Se crede ca pe mormantul lui s-ar fi ridicat o biserica, ale carei ruine se mai vad si azi. La fel stau lucrurile si in cazul lui Chindeu, un sfant local, probabil un daco-roman. In privinta lui Tasie, unii istorici socotesc ca este una si aceeasi persoana cu ostasul martir Dasius, care a patimit in Durostorum, in ziua de 20 noiembrie 304, si ar fi suferit martiriul la Axiopolis, iar mai tarziu moastele i-au fost asezate, pentru o vreme, in Durostorum. Moastele lui au fost mutate in anul 579 la Ancona (Italia), unde se pastreaza si astazi, in Biserica 'Sfantul Cyriacus', informeaza 'Ziarul Lumina'.

Referitor la Sfantul Mucenic Dasius aflam ca: „Era un soldat in armata romana care stationa in vremea aceea in Durostorum. In acea perioada se obisnuia sa se praznuiasca cu mari festivitati asa numita sarbatoare a ’saturnaliilor’ in cinstea zeului grec cronos. S-a intamplat ca sa fie ales prin tragere la sorti, in vederea sarbatoriri acestui zeu, tocmai acest soldat crestin care se numea Dasius. In aceasta situatie, nedorind sa renunte la invatatura crestina, la convingerile sale religioase, a fost sacrificat. Moastele fericitului Mucenic care a patimit la 20 noiembrie 304 au fost duse la Durostorum iar in anul 579 la Ancona, in Italia, unde se gasesc si astazi in Biserica Sfantului Chiriacus. Pe sarcofagul sau se gaseste si o inscriptie greceasca in care se spune: ’aici zace Sfantul Martir Dasius adus din Durostorum” dupa cum a spus parintele acad. Mircea Pacurariu.

Sursa: radioreintregirea.ro
 

.

26 Aprilie 2011

Vizualizari: 598

Voteaza:

Sfintii Mucenici Chiril, Chindeu si Tasie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE