Sfintii Trei Ierarhi praznuiti la Catedrala mitropolitana din Timisoara

La sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, Catedrala mitropolitana din Timisoara si-a praznuit hramul istoric. Cu acest prilej, ierarhi, clerici si credinciosi din intreg cuprinsul Mitropoliei Banatului si-au indreptat pasii spre maretul lacas, ocrotit de cei trei luceferi ai Ortodoxiei, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.



La invitatia Inaltpreasfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, a fost prezent in mijlocul clericilor si credinciosilor timisoreni si Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie de hram a fost oficiata la Catedrala mitropolitana de Preasfintitul Lucian si Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurati de un sobor impresionant de preoti si diaconi de la parohiile si manastirile timisene.

La slujba au luat parte elevi de la clasele de teologie ale Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timisoara, profesori si studenti ai Facultatii de Litere, Istorie si Teologie din cadrul Universitatii de Vest din oras, precum si numerosi credinciosi veniti din intreaga Mitropolie a Banatului.

In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Chiriarhul Caransebesului a evidentiat cateva dintre virtutiile si trasaturile morale ale celor trei Mari Dascali ai lumii si ierarhi ai Bisericii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. In acest sens, Preasfintia Sa a precizat „Sfintii Trei Ierarhi, ocrotitorii acestei preafrumoase catedrale din Timisoaara sunt pentru noi toti modele de viata si traire crestina. Acestia au stralucit luminat in « secolul de aur » al Bisericii crestine, in veacul al IV-lea, prin intreaga lor viata, prin slujirea si dragostea fata de Dumnezeu si fata de semeni, iar mai presus de toate, prin bogata lor cultura teologica si lucrarea lor pastorala si invatatoreasca. Ei reprezinta si pentru noi cei de astazi, clerici si credinciosi, teologi si oameni de cultura, adevarate exemple de viata si calauze in drumul spre cunoasterea lui Dumnezeu si spre dobandirea mantuirii. Prin scrierile lor, Sfintii Trei Ierarhi, lumineaza si inteleptesc inimile si sufletele iubitorilor de Dumnezeu si ale tuturor elevilor, studentilor si profesorilor teologi, ce ii i-au drept ocrotitori si povatuitori”.

In finalul Sfintei Litughii, soborul slujitorilor a oficiat slujba de binecuvantare a prinoaselor, aduse de credinciosi in cinstea Sfintilor Trei Ierarhi, ocrotitorii si patronii spirituali ai maretului locas mitropolitan.

Dupa slujba, Preasfintitul Paisie Lugojanul a multumit Preasfintitului Lucian pentru bucuria de a sluji impreuna in Catedrala timisoreana, incredintandu-l totodata, de toata dragostea si pretuirea clericilor si credinciosilor din Arhiepiscopia Timisoarei.

Cel mai reprezentativ lacas de cult din Vestul tarii

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este una dintre cele mai reprezentative monumente arhitecturale din tara noastra. Situata in centrul orasului de pe Bega, la incrucisarea celor mai importante artere de circulație, catedrala inchinata Sfinților Trei Ierarhi impresioneaza prin dimensiunile ei insemnate, prin specificul arhitectural si prin invelisul de tigla smalțuita, care straluceste minunat in lumina soarelui. Catedrala a fost construita intre anii 1936 si 1940, dupa schita arhitectului Ioan Troianescu, fiind declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei. Construcția propriu-zisa a catedralei a inceput in anul 1936, prin sfintirea pietrei de temelie de catre episcopul Andrei Magieru al Aradului.

Lucrarile de zidire s-au intins pe aproape cinci ani, catedrala intinzandu-se astazi pe o suprafata de peste 1500 mp, volumul total al interiorului fiind de cincizeci de mii de metri cubi. Catedrala are nu mai putin de 11 turle, din care turnul principal are aproape 84 m. Constructia are o lungime de saizeci si trei de metri si o latime de treizeci si doi de metri. La slujbele savarsite in aceasta pot lua parte in jur de 5000 de credinciosi. In turnurile catedralei sunt asezate 7 clopote mari, deosebit de puternice, armonizate de maestrul Sabin Dragoi.

In toamna anului 1946, dupa zece ani de efort, noul lacas mitropolitan, impodobit cu cele mai bune si mai alese opere, astepta solemnitatea tarnosirii si incredintarii cultului pentru care a fost destinat. Astfel, a fost aleasa ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocsilor din Banat. La aceasta mare procesiune a participat insusi patriarhul Nicodim Munteanu si regele Mihai I, alaturi de intreg episcopatul Mitropoliei Ardealului si reprezentanti din toate colturile pamantului romanesc. Din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial, finisajele si picturile interioare si exterioare s-au terminat insa abia in anul 1956.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

30 Ianuarie 2014

Vizualizari: 662

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi praznuiti la Catedrala mitropolitana din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE