Sfintii Trei Ierarhi praznuiti in Episcopia Caransebesului

In ajunul sarbatoririi Sfintilor Trei Ierarhi, Sectorul Cultural al Episcopiei Caransebesului a organizat in sala de festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial o manifestare culturala inchinata celor trei sfinti mari ierarhi. In deschiderea spectacolului corul Seminarului „Episcop Ioan Popasu” a interpretat un buchet de cantari inchinate patronilor invatamantului teologic.

In continuare parintele profesor arhid. Vicentiu Romanu a prezentat o disertatie cu privire la viata si activitatea marilor ierarhi si dascali ai Bisericii noastre.Parintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebesului, a aratat ca este o traditie a praznui patronii scolilor teologice si totodata a aratat evolutia invatamantului teologic din Eparhia Caransebesului. „Urmand o frumoasa traditie a invatamantului teologic, ziua de sarbatoare a Sfintilor Trei Ierarhi este vreme de praznuire pentru scolile de teologie din Episcopia Caransebesului.

Aici, in Banatul de Munte, din anul 1865 si pana astazi, s-a perpetuat o scoala de teologie ce a dat Bisericii romanesti vrednici slujitori. De la intemeierea ei si pana in anul 1927 scoala de teologie din Caransebes a functionat cu numele de institut teologic, din anul 1927 si pana in anul 1948, la desfiintarea ei abuziva, a avut numele de Academie Teologica, iar dupa acest an si dupa o scurta intrerupere, din anul 1955 la Caransebes a functionat unul din cele 6 seminarii teologice admise in timpul regimului comunist. Astazi pe langa seminarul amintit, exista si o Sectie de teologie, sectie care se revendica a fi continuatoarea invatamantului teologic superior la Caransebes”.In incheierea spectacolului corul Sectiei de Teologie Ortodoxa-Didactica din Caransebes a oferit un scurt recital.

La eveniment a participat Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, membrii Permanentei Consiliului Eparhial, corpul profesoral de la Seminarul Teologic din Caransebes precum si elevi seminaristi si studenti teologi de la institutiile teologice caransebesene.La final Preasfintitul Parinte Lucian, a rostit un cuvant de binecuvantare, multumind tuturor celor implicati in organizarea evenimentului, indemnand totodata pe toti in a-i avea ca modele pe Sfintii Trei Ierarhi.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

30 Ianuarie 2014

Vizualizari: 474

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi praznuiti in Episcopia Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE