Sfintii Zotic, Atal, Camasie si Filip

Sambata, 4 iunie, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va face parte din soborul care va oficia Sfanta Liturghie la Niculitel (jud. Tulcea), cu prilejul sarbatoririi Sfintilor Mucenici: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.

Pe 4 iunie, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe cei patru sfinti martiri de la Niculitel: Zotic, Atal, Camasie si Filip. Acestia au facut parte dintr-un grup de 36 de martiri care au patimit in secolul al IV-lea, intr-o zi de 4 iunie, in cetatea Noviodunum din nordul Dobrogei, astazi orasul Isaccea, judetul Tulcea.

Dupa martiraj, moastele lor au fost depuse in cripta unei bazilici de pe teritoriul localitatii Niculitel de astazi, iar pe peretele de langa intrare, a fost inscriptionat textul Martirii lui Hristos, si numelor lor, in ordinea in care sunt cinstiti astazi.In aceeasi cripta s-au gasit si osemintele a altor doi barbati, probabil martirizati prin secolul al III-lea.

In anul 1971, cripta martirilor a fost descoperita cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente. Doi ani mai tarziu, moastele celor patru sfinti au fost depuse in biserica mare a manastirii Cocos din apropierea Niculitelului, unde se cinstesc si astazi.

Biroul de presa si comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului


 

.

03 Iunie 2011

Vizualizari: 374

Voteaza:

Sfintii Zotic, Atal, Camasie si Filip 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE