Sfintirea Schitului Vestem

Marele praznic al Inaltarii Domnului a fost sarbatorit la Sibiu intr-un mod deosebit in acest an. Foarte multi dintre credinciosii cetatii transilvane au participat la slujba de sfintirea a Bisericii “Inaltarea Domnului” a Schitului Vestem, din apropierea orasului Sibiu. La sarbatoarea asezamantului monahal situat pe una dintre colinele alaturate soselei de intrare in Sibiu, au mai participat foarte multi pelerini din satele invecinate si din alte parti ale tarii.

Schitul de la Vestem este unul dintre cele mai noi asezaminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului. In 2007, Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului aseza piatra de temelie pentru biserica schitului, pe un teren donat de mai multe familii din satul Vestem, iar mai apoi au urmat lucrarile de zidire a lacasului de cult si a corpului de chilii. Biserica schitului este finalizata pana la pictura, prin eforturile staretei Epiharia Predescu, ale autoritatilor locale, ale multor familii de credinciosi din sat si de mai departe.

In ziua sfintirii, alaturi de sutele de credinciosi au venit sa participe la marea sarbatoare si mai multi preoti din Sibiu si satele apropiate, amintind aici pe arhimandritul Visarion Joanta de la Manastirea “Brancoveanu” de la Sambata de Sus si pe protopopul de Sibiu, Ioan Cosa. Preotii si credinciosii l-au intampinat dupa datina pe IPS Mitropolit Laurentiu, care a oficiat apoi intreaga randuiala de tarnosire a unei biserici. Lacasul de cult a fost inconjurat, stropit cu apa sfintita si uns cu Sfantul si Marele Mir, iar la interior s-a zidit Sfanta Masa si s-au asezat moaste in piciorul acesteia. De asemenea, ierarhul a sfintit si icoanele de pe catepeteasma.

Dupa sfintire, a urmat Sfanta Liturghie la noul altar sfintit. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu. In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a explicat pe larg intelesurile duhovnicesti ale praznicului de la 40 de zile dupa sarbatoarea Invierii Domnului.Ierarhul a oficiat in biserica si un parastas pentru eroii neamului si pentru toti cei care si-au dat viata in slujirea poporului roman si a tarii.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit distinctia “Crucea saguniana pentru mireni” primarului comunei Selimbar, Ioan Daniel Maricuta, ca semn de apreciere pentru implicarea in ridicarea acestei biserici si a altor lacasuri de cult de pe raza localitatii mentionate. Acte de cinstire au fost oferite Consiliului local, presedintelui Consiliului Judetean, Ioan Cindrea, ctitorilor si mai multor familii care au sprijinit material aceasta lucrare.

Credinciosii au avut posibilitatea sa intre la final in Sfantul Altar la sfarsit si sa se inchine. Participantii la sarbatoarea de la Vestem au cinstit si capul Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitana din Sibiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

02 Iunie 2014

Vizualizari: 475

Voteaza:

Sfintirea Schitului Vestem 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE