Credinciosii din Parohia “Sf. Imp. Constantin si Elena” Moldova Noua, au participat in Duminica Rusaliilor, dupa oficierea Sfintei Liturghii, la slujba Aghesmei mici oficiata la Troita situata la intrarea in oras.
In traditia Ortodoxa in ziua de Rusalii (in unele locuri a doua zi, cand se sarbatoreste „Sfanta Treime”) credinciosii in frunte cu preotul ies la holde si sfintesc ogoarele. Traditionala slujba de sfintire a holdelor isi are originea in vechile randuieli ale Bisericii, fiind oficiata in fiecare an in ziua de Rusalii.
Pastratori ai acestei traditii, credinciosii din Parohia “Sf. Imp. Constantin si Elena” Moldova Noua, au participat in Duminica Rusaliilor, dupa oficierea Sfintei Liturghii, la slujba Aghesmei mici oficiata la Troita situata la intrarea in oras dinspre Oravita, troita ce a fost ridicata si amenajata de catre credinciosii parohiei care locuiesc in vecinatatea acesteia, construita cu multi ani in urma special pentru Sarbatoarea Rusaliilor.
Toti credinciosii veniti la biserica, purtand steaguri bisericesti, icoane si chiar frunze de nuc sau tei in mana, au plecat de la biserica in sunetul clopotelor spre locul stabilit din tarina, acolo unde preotul a sfintit apa si a facut rugaciunea speciala pentru protejarea holdelor, livezilor, gradinilor. O rugaciune speciala este „Rugaciunea Sfantului Trifon” care se face in aceasta zi pentru alungarea lacustelor, gandacilor, gargaritelor si a tuturor daunatorilor din holde. De asemenea s-au facut rugaciuni de sanatate pentru cei prezenti si de pomenire pentru cei adormiti.
Dupa terminarea slujbei oamenii au trecut prin fata preotului si au sarutat crucea, au fost stropiti cu apa sfintita si au primit frunze de nuc binecuvantate, intrucat ele ne amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a aratat harul Duhului Sfant lucrator in ucenicii lui Hristos.
„Prezenta acestor multe frunze la Sarbatoarea Rusaliilor ne indeamna sa ne rugam Domnului nostru Iisus Hristos sa pazeasca Biserica Sa cea una sfanta alcatuita din persoane si popoare diferite si sa binecuvanteze cu harul Sau intreaga natura sau creatie, in care viata este dar al Duhului Sfant pe care-L numim “Domnul de viata facator”(articolul al VIII-lea din Simbolul de Credinta).” , a spus parintele Remus Cata celor prezenti.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
-
Obiceiuri de Sfantul Trifon
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Trifon
Publicat in : Vietile sfintilor -
Credinte si obiceiuri de Sfantul Trifon
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Sfantul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfantul Trifon si Cuvioasa Aglaia
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.