Si bisericile sunt spitale

In legatura cu anuntul intitulat “Vrem spitale, nu catedrale!” al Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR) postat pe o retea de socializare pentru o campanie publica impotriva sprijinului acordat Cultelor de catre Stat si preluat de cotidienele Evenimentul Zilei si Adevarul in editiile electronice din 28 decembrie 2013 reamintim:

1. Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din Romania este constitutional si legal, fiind consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti prin legea secularizarii din anul 1863 si de catre regimul comunist din Romania dupa anul 1948. In Romania, conform Constitutiei si Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome fata de Stat si beneficiaza de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituala, sociala, educationala si culturala in favoarea societatii romanesti. Reamintim ca sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din Romania in anul 2013 reprezinta 0,2% din bugetul Romaniei si respectiv 0,08% din PIB, adica de 20 de ori mai putin decat bugetul pentru sanatate. In majoritatea tarilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucura de sprijin financiar din partea autoritatilor de Stat si de facilitati pentru rolul si activitatea lor in societatile respectiv.

2. In Romania nu se inchid spitale si scoli din cauza Bisericii, ci din cauza scaderii numarului populatiei si pentru ca au aparut spitale si scoli private. In acelasi timp, mentionam faptul ca Biserica desfasoara o consistenta opera sociala, medicala si educationala in societate pentru care eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Intre institutiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane se numara 44 institutii medicale si farmacii, inclusiv un spital (Providenta - Iasi). De altfel, biserica prin slujbele ei intr-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de pacate, de ganduri, cuvinte si fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de instrainarea lui de Dumnezeu si de semeni.

3. Daca in trecut activistii ideologiei ateist-comuniste din Romania au limitat prin mijloace represive prezenta si activitatea Bisericii in societate, azi noii ideologi secular-umanisti incearca sa combata Biserica prin propaganda tendentioasa. De altfel, asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani, ASUR are doar initiative propagandistice cu scopul invrajbirii societatii romanesti impotriva Cultelor religioase. Probabil se incearca si o justificare a fondurilor primite din strainatate, asa cum s-a mentionatin presa romaneasca in ultimii ani.

In concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastra construieste Altare sfinte, nu demoleaza suflete.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Pe aceeaşi temă

28 Decembrie 2013

Vizualizari: 295

Voteaza:

Si bisericile sunt spitale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE