Simpozion in cinstea Sfantului Antim Ivireanul, la Ramnic

Viața și activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în cadrul Episcopiei Râmnicului (1705-1708) au determinat cadrele didactice și elevii Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea să organizeze „Simpozionul și Concursul Național interdisciplinar „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, invitând la această activitate Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe. Organizat pe mai multe secțiuni: eseu, poezie și prezentare Power Point, simpozionul s-a desfășurat la finele săptămânii trecute la Arhiepiscopia Râmnicului, fiind evocată personalitatea marelui ierarh martir și imensa sa activitate misionară, culturală, literară, economică, administrativă și patriotică.

În încheierea Simpozionului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” s-a organizat la sala cinematografului „Geo Saizescu” din Râmnicu Vâlcea un înălțător spectacol de muzică bizantină susținut de corurile seminariilor din Mitropolia Olteniei la care s-a alăturat și corul Seminarului „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș. Spectacolul a fost deschis de corul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Tg-Jiu, dirijat de arhidiacon Nicușor Lăzărică. Acesta a adus în fața publicului cântări din Postul Mare, colinde de Florii și un fragment din Canonul Învierii de Macarie Ieromonahul.

Corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, condus de profesorul Victor Șapcă, a pătruns în inimile ascultătorilor prin cântări pascale executate cu o înaltă ținută profesională, de departe cea mai frumoasă fiind cântarea: „Și era la ora a șasea”. Corul Seminarului „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș a introdus publicul prezent în sală în atmosfera pascală de rugăciune și jertfă prin cântarea, într-o formă inedită, a „Baladei brâncovenilor”. Spectacolul a fost încheiat într-o frumoasă atmosferă de pace duhovnicească de corul Seminarului „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Spectacolul coral a fost apreciat de toți cei prezenți, organizatori, participanți și spectatori, fiind un bun prilej de întâlnire cu Hristos prin rugăciunea cântată și totodată un mijloc de promovare a învățământului teologic ortodox într-o lume tot mai secularizată. În acest cadru, elevii coriști au făcut dovada vie că tinerii de astăzi, prin dragostea față de Dumnezeu și față de muzică, pot schimba ideile preconcepute ale societății, pot păstra speranța într-o lume de mâine mai bună și mai apropiată de valorile creștine.

Pr. prof. dr. Nicuşor Popescu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Aprilie 2016

Vizualizari: 160

Voteaza:

Simpozion in cinstea Sfantului Antim Ivireanul, la Ramnic 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

antim ivireanul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE