Simpozion dedicat Patriarhului Justinian Marina in Arhiepiscopia Ramnicului

Sala de conferinte a Complexului Spiritual-Cultural "Sfantul Antim Ivireanul", din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului, a gazduit astazi, 21 februarie 2013, incepand cu orele 11:00, Simpozionul national „Cultura teologica si activitatea ecumenica in timpul Patriarhului Justinian Marina”.

Tema centrala a simpozionului national, ajuns la a VIII-a editie, a reprezentat evocarea personalitații emblematice a unuia dintre cei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, valcean la origine: Patriarhul Justinian Marina.

Manifestarea religios-culturala dedicata omagierii ilustrului ierarh, a fost organizata de catre Arhiepiscopia Ramnicului impreuna cu Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” Valcea, Sectia Imprumut Carte pentru Adulti si Sala de Lectura, Seminarul Teologic „Sfantul Nicolae” Valcea, Societatea Culturala „Anton Pann”, Asociatia de Vexicologie „Tricolorul” si Liga Femeilor Crestin Ortodoxe - Filiala Valcea.

In deschiderea manifestarii Pr. Constantin Cirstea, Consilier Cultural in cadrul Arhiepiscopiei Ramnicului a prezentat participantilor cuvantul de binecuvantare al Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

In continuare, scriitoarea Zenovia Zamfir, moderatorul intalnirii a prezentat pe rand invitatii care si-au sustinut in plen comunicarile:

- Pr. Conf. Univ. Dr. Ilie Ivan, Facultatea de Teologie „Sfanta Filofteia” Pitesti – „Patriarhul Justinian Marina, un patriarh providential”;
- Acad. Gheorghe Paun – „Inaintestatorii Bisericii, Inaintemergatorii neamului”;
- Pr. Prof. Dr. Ion Gavrila, Seminarul Teologic „Sfantul Nicolae” – „Invatamantul teologic romanesc in perioada pastoririi Patriarhului Justinian”;
- Pr. Prof. Irinel Cojocaru, Seminarul Teologic „Sfantul Nicolae” – „Activitatea ecumenica a Bisericii Ortodoxe Romane in timpul Patriarhului Justinian”;
- Prof. Dr. Nicolae Dinescu – „Patriarhul Justinian Marina in constiinta contemporanilor”;
- George Rotaru, istoric – „Realizarile Patriarhului Justinian Marina”;
- Madalin Trohonel, student – „Patriarhul Justinian Marina in "Memoriile" Mitropolitului Bartolomeu Anania”
- Zina Bivol, poeta din Basarabia, a sustinut un moment de poezie religioasa dedicat evenimentului.

Tot in cadrul simpozionului a fost vizionat filmul „Viata si activitatea Patriarhului Justinian Marina”, a fost prezentat un program artistic de catre elevii Liceului „George Tarnea” din Babeni, coordonati de Pr. Emil Radulescu si a fost lansata cartea „Patriarhul Justinian Marina, Parintele sufletesc al neamului romanesc”, editie ingrijita de Zenovia Zamfir si George Rotaru.

Prezent la simpozion, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, a rostit la final un emotionant cuvant dedicat vietii si activitatii misionare si social-pastorale a Patriarhului Justinian Marina, care, dupa cum a subliniat Inaltpreasfintia Sa „a fost unul dintre cei mai mari lideri eclesiali ai Bisericii Ortodoxe”.

La manifestarea de astazi au mai fost prezenti, preoti, profesori, istorici, scriitori, cercetatori, jurnalisti, monahi, seminaristi, elevi si alte personalitati ale vietii culturale valcene.

Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Ioan Marina, s-a nascut la 22 februarie 1901, in familia unor credinciosi tarani din localitatea Suiesti, judetul Valcea. Ca patriarh, Justinian Marina a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe Romane prin cunoscutul sau „Apostolat social”, prin care a stiut sa dea o noua orientare activitatii Bisericii in conditiile grele de viata instaurate de regimul comunist. Inaltul Ierarh si-a inceput activitatea misionara in localitatea Babeni, unde a fost mai intai invatator, apoi a slujit ca preot de la hirotonie, in anul 1924 si pana in 1933, cand a fost transferat la biserica "Sf. Gheorghe" din Ramnicu Valcea. Patriarhul Justinian a trecut la cele vesnice la data de 26 martie 1977, fiind inmormantat in biserica Manastirii „Radu Voda” din Bucuresti.

Sursa: arhiram.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

22 Februarie 2013

Vizualizari: 268

Voteaza:

Simpozion dedicat Patriarhului Justinian Marina in Arhiepiscopia Ramnicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE