Simpozion dedicat Sfintilor Brancoveni, la Buzau

La Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzau a avut loc, miercuri, 9 aprilie 2014, un simpozion dedicat Sfintilor Martiri Brancoveni.

Profesori de la Seminarul buzoian le-au vorbit elevilor despre mostenirea istorica, spirituala si culturala a epocii brancovenesti.

Pr.

Prof. Dr. Nicolae Moraru a precizat ca „Buzaul - regiunea de la Curbura Carpatilor - se bucura de unele edificii brancovenesti, la Ramnicu Sarat existand Biserica «Adormirea Maicii Domnului», ctitorita de catre Constantin Brancoveanu si spatarul Mihai Cantacuzino, unchiul sau. De asemenea, Palatul arhiepiscopal din Buzau este o ctitorie brancoveneasca, ce dainuie pana astazi“.

La randul sau, Dl Prof. Constantin Coman a subliniat urmatoarele: "Am putut sa evidentiem impreuna nu numai aspectele referitoare la slujirea Bisericii noastre stramosesti, ci la intreaga activitate depusa de catre domnitor in cei 25 de ani cat a condus destinele Tarii Romanesti. Au fost evidentiate si aspectele diplomatice, culturale, militare ale domniei sale si credem ca scopul nostru a fost atins. Elevii au aflat noutati si se vor raporta, de acum incolo, la un model in ceea ce priveste jertfelnicia pentru Biserica noastra Ortodoxa“.

In deschidere, cei prezenti au vizionat si un scurt film documentar despre Palatul Mogosoaia, o capodopera a arhitecturii brancovenesti.

Manifestarea se inscrie in seria de evenimente culturale prilejuite de „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni“ in Patriarhia Romana.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 134

Voteaza:

Simpozion dedicat Sfintilor Brancoveni, la Buzau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE