Simpozion despre viata si opera mitropolitilor Firmilian Marin si Nestor Vornicescu

Mitropolitii Firmilian Marin si Nestor Vornicescu vor fi comemorati la finele acestei saptamani in cadrul unui simpozion de comunicari si evocari pe marginea vietii si operei lor, la sorocul de 40 si respectiv 12 ani de la trecerea lor la cele vesnice. Evenimentul va fi gazduit de sala de festivitati a Centrului de restaurare patrimoniu si vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

Initiativa evocarii celor ultimilor doi mari mitropoliti ai Olteniei, trecuti la cele vesnice, a apartinut Inalt Preasfintitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. Astfel, urmand indemnul Sfantului Apostol Pavel, „Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta” (Evrei 13, 7), a fost statornicita ca data a comemorarii celor doi corifei ai Bisericii oltene, ziua de vineri, 14 decembrie. Momentul a fost ales cu grija pentru ca, in luna darurilor, oltenii sa daruiasca din prisosul inimii amintiri si cuvinte frumoase celor doi corifei ai Bisericii Oltene, sub genericul „Teologie si slujire pastorala in viata si opera mitropolitilor Firmilian Marin si Nestor Vornicescu”.Lucrarile vor fi deschise vineri, incepand cu ora 09,00, in aula magna a Centrului de restaurare patrimoniu si vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei din str. Brestei, nr. 24, prin cuvantul de binecuvantare al IPS Parinte Mitropolit Irineu. Printre cei care vor lua cuvantul se numara: Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu – cadru didactic al Facultatii de Teologie din Craiova, Pr. lect. univ. dr. Sergiu Popescu – de la Facultatea de Teologie din Craiova, Pr. dr. Ioan Ioanicescu, Pr. dr. Nicusor Popescu – directorul Liceului Teologic „Sfantul Nicodim” din Targu Jiu, Protos. Vladimir Daranga – ecleziarhul Catedralei mitropolitane „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Prof. dr. Toma Radulescu, Prof. dr. Tudor Nedelcea etc. Tematica abordata beneficiaza de un cadru larg de desfasurare, analizand dimensiunea teologica, patristica, pastorala sau culturala desprinsa din viata si activitatea celor doi arhierei.

In cadrul intalnirii, de la ora 12,00, va fi prezentata paleta de produse pregatite, in cadrul Editurii „Mitropolia Olteniei”, pentru anul 2013. Cu acest prilej, vor fi aduse in fata invitatilor: Calendarul bisericesc (foaie si agenda), Agenda Duhovniceasca (Agenda, stick electronic agenda si stick harta Olteniei) si stickul muzical „Teologia mantuirii in colindele crestine, simfonie a muzicii universale”, imprimat de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sunt invitati sa vorbeasca oameni de cultura, muzicologi, critici de arta, din Craiova. Pentru cei care doresc sa participe la aceste evenimente, intrarea este libera.

Mitropolitul Firmilian, schita biografica

Mitropolitul Firmilian Marin s-a nascut in localitatea Plopeasa de Sus, judetul Buzau, la data de 18 februarie 1901, primind la botez numele Nicolae. A absolvit Seminarul Teologic din Galati (1914-1923), cu diferenta de bacalaureat clasic la Liceul “Spiru Haret” din Bucuresti (1924), Facultatea de Litere si Filosofie (specialitatea Istorie-Geografie) a Universitatii din Bucuresti (1924-1929) si Facultatea de Teologie din Bucuresti (1938-1940). A fost inchinoviat in Manastirea Ciolanu (1916), calugarit la Cozia sub numele Firmilian si hirotonit ierodiacon (1920), diacon la Catedrala episcopala din Galati (1920-1924), la Biserica “Sfantul Ilie-Gorgani” (1924), la Catedrala patriarhala din Bucuresti (1924-1929).

La 20 noiembrie 1947 a fost ales arhiepiscop al Craiovei (hirotonit la 30 noiembrie, inscaunat la 28 decembrie), iar in februarie 1949 a fost ridicat la demnitatea de mitropolit al Olteniei (inscaunat 25 martie), pastorind aici pana in ziua chemarii sale la Domnul (29 octombrie 1972). A publicat carti de rugaciuni, calendare, articole, recenzii, medalioane cu vieti de sfinti. Mormantul sau este asezat in partea dreapta a pronaosului Catedralei mitropolitane “Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

Cateva repere din viata mitropolitului Nestor Vornicescu

Mitropolitul Nestor Vornicescu s-a nascut la 1 octombrie 1927 in comuna Lozova-Vorniceni (judetul Lapusna, Republica Moldova) si a trecut la Domnul in data de 17 mai 2000, la Craiova. Viata monahala a inceput-o la Schitul Nechit, fiind mai apoi primit ca frate la Manastirea Neamt. Startul pregatirii sale teologice incepe pe bancile Seminarului Monahal de la Neamt (1948-1951). In anul 1951 imbraca haina calugareasca luandu-si numele de Nestor. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, apoi pe cele de doctorat in teologie. In 1958 a fost hirotonit preot, iar in 1966 a ajuns in staretia Manastirii Neamt. Intre timp si-a continuat studiile in Elvetia. Calitatile sale deosebite de carturar si bun organizator l-au recomandat pentru treapta clericala de episcop, in anul 1970 fiind ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in scaunul de arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Din anul 1978 si pana la data de 17 mai 2000 a pastorit ca Mitropolit al Olteniei. A scris sute de studii, articole si carti in domeniul Istoriei Bisericesti, Patrologiei etc. Memoria sa a ramas si astazi emblematica pentru clericii si credinciosii din Oltenia. Locul sau de odihna se gaseste in partea stanga a pronaosului Catedralei mitropolitane din Craiova.

Diac. Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

12 Decembrie 2012

Vizualizari: 240

Voteaza:

Simpozion despre viata si opera mitropolitilor Firmilian Marin si Nestor Vornicescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE