Simpozion National Studentesc la Manastirea Tismana

Manastirea Tismana gazduieste in perioada 27-28 noiembrie, lucrarile celei de a IV-a editii a Simpozionului National Studentesc, dedicat Sfintilor Imparati Constantin si Elena si teologiei parintelui profesor Dumitru Staniloae. Evenimentul a reunit studenti si masteranzi de la facultatile de teologie din intreaga tara.

Peste 20 de studenti si masteranzi au luat parte la cea de a IV-a editie a Simpozionului National Studentesc, organizat de Facultatea de Teologie din Craiova si Arhiepiscopia Craiovei la Manastirea Tismana din judetul Gorj. Anul acesta, organizatorii au structurat prezentarile participantilor pe doua sectiuni: „Sfintii Imparati Constantin si Elena, punte de legatura intre lumea greco-romana si modernitate” si „Teologie si viata in opera Parintelui Profesor Dumitru Staniloae”.

Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc miercuri, 27 noiembrie, prin cuvantul de binecuvantare al Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei si Decanul Facultatii de Teologiei din Craiova. Mesajul IPS Parinte a fost prezentat de pr. lect. univ. dr. Ion Resceanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova.

„Sunteti chemati sa fiti orizontul nostru de maine”

In cuvantul transmis, IPS Parinte Mitropolit le-a urat bun venit studentilor la Manastirea Tismana, justificand totodata motivatia organizarii unui simpozion studentesc in lavra Sfantului Nicodim. „Urmand o traditie de ceva timp, la Sfanta Manastire Tismana s-a organizat un simpozion mai putin obisnuit pentru arealul teologic din tara noastra. Este vorba despre Simpozinul National Studentesc, o preocupare ce constituie emblema Facultatii noastre de Teologie din Craiova. In acest cadru monastic si in acest context istoric, cultural si teologic, cum constatati, se desfasoara o lucrare importanta a Bisericii noastre ortodoxe, ce completeaza si implineste preocuparile academice din toate Facultatile noastre de Teologie. Aceste dezbateri, care urmeaza linia trasata de Sfantul Sinod al Bisericii noastre ortodoxe, se indreapta catre dumneavoastra, iubiti profesori, studenti si masteranzi, cei ce sunteti chemati sa fiti orizontul nostru de maine. Cum este deja cunoscut, in organizarea fiecarei editii a acestui Simpozion, Bunul Dumnezeu ne-a ajutat sa investim intreaga noastra preocupare si purtare de grija, incercand sa aducem laolalta cele mai valoroase scoli de teologie ortodoxa din mediul universitar national. Si, ca lucrarea dumneavoastra sa fie deplina, intodeauna am rugat pe Sfantul Nicodim, parintele monahismului nostru oltenesc si romanesc, sa va primeasca cu dragoste in lavra sa, sa va ocroteasca si sa va lumineze cu rugaciunile sale”.

O intalnire sub protectia harica a Sfintilor Imparati si a pr. prof. Staniloae

In continuare, IPS Irineu a felicitat efortul depus de organizatori in realizarea acestei manifestari si a detaliat importanta celor doua alese, in acord cu prevederile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. „Anul acesta, urmand randuielilor statornicite de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, am hotarat ca aceasta intalnire sa fie asezata sub protectia harica a „Sfintilor Imparati Constantin si Elena” si a Parintelui Profesor Dumitru Staniloae, care anul acesta implineste 110 ani de la nastere si 20 de ani de la trecerea in Imparatia cerurilor. Asadar, prima tema, „Sfintii Imparati Constantin si Elena, punte de legatura intre lumea greco-romana si modernitate”, isi propune sa analizeze mostenirea istorica a Bisericii noastre de la Sfintii Imparati, Constantin si Elena, cei intocmai cu Apostolii, si pana astazi. Deci, personalitatea si lucrarea Sfintilor Imparati este asezata la loc de cinste, ca un arc peste timp, cu menirea de a imbogati permanent actualitatea eclesiala cu bogatia teologiei primelor veacuri crestine. Astfel scrierile Sfintilor Parinti sunt aduse in prim planul vietii noastre teologice, adapandu-ne din ele pentru teologia si viata noastra bisericeasca. In acest context, Sfintii Imparati Constantin si Elena si implinirea a 1700 de ani de la Edictul de la Mediolanum constituie elementele cheie in formarea si dezvoltarea unui tot teologic ortodox ce strabate nemijlocit pana in vremea noastra.

Cea de a doua tema a acestei intalniri este inchinata ilustrului nostru teolog si parinte Dumitru Staniloae. Ca „Teolog al iubirii dumnezeiesti”, parintele Staniloae a purtat permanent intru sine frumusetea teologiei patristice, el insusi fiind un purtator de cuvant al acesteia in actualitate. Parintele, in sinteza sa hristologica, in chip deosebit, a asezat in centrul preocuparilor sale Persoana divino-umana a Mantuitorului Iisus Hristos, Care este Alfa si Omega, adica inceputul si sfarsitul oricarui discurs teologic”, a subliniat Mitropolitul Olteniei in mesajul trimis tinerilor studenti si masteranzi, inscrisi la lucrarile Simpozionului Studentesc de la Tismana.

Prezentarile au fost grupate pe centrele universitare de apartenenta. Astfel, in prima zi de lucru au sustinut referate studentii facultatilor de teologie din: Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad si Targoviste. Joi, 28 noiembrie, in ultima zi a intalnirii a fost randul studentilor si masteranzilor craioveni. La final, fiecare participant a primit, din partea Centrului Eparhial, insigne, carti si agende.

Toate lucrarile prezentate au fost coordonate de un cadru didactic de la Facultatea de Teologie de apartenenta, urmand sa fie asezate ulterior intr-un volum colectiv, la Editura „Mitropolia Olteniei”.

„Am acumulat multa experienta, de mult folos pentru formarea mea teologica”

Rezultatul intalnirii a fost unul constructiv, lucru exprimat de participanti. „Experienta de anul acesta a fost una cat se poate de interesanta, mai ales ca am avut posibilitatea sa lucram pe doua teme atat de actuale si importante in teologia noastra. In aceste doua zile, prin discutiile pe care le-am purtat, am acumulat multa experienta pe care, personal, o consider de mult folos pentru formarea mea teologica”, a spus Mihnea Balteanu, masterand la Facultatea de Teologie din Craiova.

„Am ales sa lucrez pe mariologia parintelui profesor Dumitru Staniloae din considerentul ca aceasta tema a fost prea putin abordata. Experineta de aici de la Tismana imi va fi cu siguranta de folos in intocmirea viitoarelor proiecte de cercetare si in conturarea unei directii pe care sa pot merge mai departe”, a spus Cosmin Draghici, de la Facultatea de Teologie din Craiova, anul IV.

„Este pentru prima oara cand vin aici, in manastirea Sfantului Nicodim. A fost o experineta foarte interesanta si constructiva pe care, in mod sincer, doresc ca o repet”, a marturisit Cristian Bostan, din cadrul Facultatii de Teologie din Bucuresti.

Diac. Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Noiembrie 2013

Vizualizari: 320

Voteaza:

Simpozion National Studentesc la Manastirea Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE