Sinaxa monahala in Arhiepiscopia Sibiului

Aula “Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit astăzi, 8 octombrie, sinaxa anuală a monahilor şi monahiilor de la mănăstirile şi schiturile din Arhiepiscopia Sibiului. Lucrările sinaxei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Întâlnirea anuală a călugărilor şi maicilor din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Sibiului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană. Soborul slujitor a fost condus de Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar mulţi dintre ieromonahii mănăstirilor şi schiturilor din eparhie au liturghisit împreună cu ierarhul. La Sfânta Liturghie au participat şi IPS Mitropolit Laurenţiu, călugări şi maici, studenţi teologi precum şi credincioşi.

În debutul sinaxei, IPS Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de binecuvântare prin care a subliniat rolul duhovnicesc al monahului atât în viaţa Bisericii, cât şi a societăţii actuale. Ierarhul i-a îndemnat pe cei aproximativ 100 de monahi şi monahii să fie în permanenţă conştienţi de vocaţia şi misiunea lor.

După cuvântul ierarhului a urmat lansarea albumului mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Sibiului, realizat în condiţii grafice de excepţie la Editura “Andreiana” a eparhiei. Prezentarea albumului a fost realizată de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Sinaxa a continuat cu prezentarea unui referat legat de misiunea mănăstirii azi şi de rolul călugărilor în viaţa bisericească. Referatul a fost prezentat de stareţul Mănăstirii “Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Braşov, arhimandritul Hristofor Bucur.

În ultima parte a sinaxei au fost discutate probleme de ordin administrativ, misionar şi duhovnicesc, referitoare în mod special la viaţa celor 30 de mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Sibiului. A fost un bun prilej pentru monahii din cele două judeţe să primească sfaturi duhovniceşti, dar şi practice, de la cei doi ierarhi prezenţi şi de la serviciul exarhat al Arhiepiscopiei Sibiului.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

09 Octombrie 2015

Vizualizari: 70

Voteaza:

Sinaxa monahala in Arhiepiscopia Sibiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE