Sinaxa panortodoxa – eveniment spiritual reprezentativ

Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Romaniei, la deschiderea lucrarilor Sinaxei Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, Constantinopol, 06-09 martie 2014

Sinaxa panortodoxa – eveniment spiritual reprezentativ

Sinaxa sau reuniunea Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale nu este o institutie permanenta, ci un eveniment spiritual reprezentativ. Sinaxa primatiala panortodoxa nu are un statut formal, nici atributii exprimate canonico juridic. Ea nu este un Sinod Panortodox, ci o reprezentare panortodoxa a sinoadelor autocefale, pe care le prezideaza intaistatatorii prezenti in Sinaxa.

Sinaxa panortodoxa are in prezent un rol consultativ si orientativ cu scopul de-a intari comuniunea sacramentala prin concelebrare euharistica, coresponsabilitatea pastorala prin dialog si cooperarea misionara prin actiune, intre Bisericile Ortodoxe Autocefale si in relatia Ortodoxiei cu lumea de azi. Autoritatea spirituala a Sinaxei creste mai ales prin cultivarea coresponsabilitatii pentru unitatea Ortodoxiei.Sinaxa panortodoxa ofera imaginea Ortodoxiei ca fiind mai mult o familie spirituala a Bisericilor Ortodoxe din regiuni, tari si etnii diferite, decat o institutie religioasa internationala.

Sinaxa cultiva mai intai comuniunea fraterna si apoi programe comune de actiune. De aceea, Sinaxele panortodoxe de pana acum au emis mai mult mesaje si recomandari pentru Biserica si societate.

Totusi, intr-o Sinaxa panortodoxa, ca intr-o familie, pot fi discutate si problemele concrete care afecteaza negativ relatiile dintre Bisericile Ortodoxe surori si marturia ortodoxa in lumea de azi. Desi Sinaxa panortodoxa nu este un Sinod Panortodox, totusi ea poate ajuta mult la ințelegerea importantei sinodalitatii la nivel panortodox sau universal.

Intrucat Sfintele Canoane cer ca episcopii sa se adune in Sinod cel putin de doua ori pe an (canonul 37 Apostolic, canonul 5 al Sinodului I Ecumenic, canonul 19 al Sinodului IV Ecumenic si canonul 20 al Sinodului local de la Antiohia), sinaxele panortodoxe ar trebui organizate cel putin odata la doi ani, pentru intensificarea comuniunii, cooperarii si solidaritatii panortodoxe azi.

In mod paradoxal Bisericile Ortodoxe Autocefale cultiva azi mai mult dialogurile oficiale internationale cu alte Biserici decat dialogul si cooperarea intre ele.

In prezent, este nevoie de mai multa consultare si cooperare intre Bisericile Ortodoxe surori, in fata a trei mari provocari ale lumii de azi:

1. secularismul sau indiferentismul religios, care afecteaza negativ familia ortodoxa traditionala, parohia ortodoxa, manastirea ortodoxa si misiunea ortodoxa in societate;
2. fenomenul migratiei, care genereaza noi probleme sociale si pastorale, mai ales cand migratia este cauzata de razboi sau persecutii, cum se vede azi in Siria si in alte parti ale lumii.
3. criza economica si financiara, care ne cheama la mai multa solidaritate cu oamenii saraci, bolnavi si singuri.

Misiunea spirituala, pastorala si sociala a Ortodoxiei ne cheama azi sa unim mai mult jurisdictia canonica teritoriala cu responsabilitatea pastorala pentru persoanele concrete si Autocefalia locala cu Ortodoxia universala sau ecumenica.

In acest sens, multumim Sanctitatii Sale Bartolomeu al Constantinopolului, Patriarhul Ecumenic, pentru ca ne-a invitat sa participam la aceasta Sinaxa, cu speranta ca dialogul fratern si cooperarea ne ajuta sa iubim si sa slujim mai mult Ortodoxia si misiunea ei in societatea contemporana.

Apreciem eforturile spirituale si materiale pe care Patriarhia Ecumenica le depune pentru pregatirea Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, prin intermediul Comisiilor si Conferintelor Panortodoxe si Sinaxelor Panortodoxe, spre binele intregii Ortodoxii.


† DANIEL,
Patriarhul Romaniei


BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE
 

.

06 Martie 2014

Vizualizari: 185

Voteaza:

Sinaxa panortodoxa – eveniment spiritual reprezentativ 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE