Sinaxa a staretilor si staretelor la manastirea Neamt

Sinaxa a staretilor si staretelor la manastirea Neamt Mareste imaginea.


Ieri s-a incheiat la manastirea Neamt o sinaxa de doua zile, adica o intrunire a staretilor si a staretelor din Mitropolia ortodoxa a Moldovei si Bucovinei. Conform unui comunicat al Mitropoliei, sinaxa a urmarit “dezbaterea mai multor aspecte ale vietii bisericesti” dintre care sunt amintite “intensificarea vietii liturgice si duhovnicesti din manastiri, disciplina din manastiri, intre manastiri si in afara manastirii, legatura dintre duhovnic si duhovnicie, modul in care un duhovnic trebuie sa indrume credinciosii si sa-i povatuiasca pe calea mntuirii. De asemenea, s-a pus in discutie aspectul important al retrocedarilor bunurilor bisericesti, in lumina noilor legi ale proprietatii”.


Conform unei declaratii a Mitropolitului Daniel, dintr-un interviu publicat de situl Trinitas.ro, sinaxele se vor desfasura pe viitor o data la trei ani, prin hotarrea Sfntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne.

In acelasi interviu de ieri, IPS Daniel declara: “Scopurile principale sau majore ale acestei Sinaxe monahale mitropolitane sunt intensificarea comuniunii fratesti intre manastirile din diferite Eparhii, apoi intarirea disciplinei din manastire, dintre manastiri si in afara manastirilor, urmata de cooperarea practica in ceea ce priveste gospodarirea manastirilor si organizarea operei social-filantropice in manastiri, in favoarea populatiei, care e din ce in ce mai saraca, mai dezorientata. Deci, aceste dimensiuni: comuniunea, coresponsabilitate, cooperare practica si disciplina filantropica sunt liniile directoare ale intrunirii.”


“Noi asteptam ca aceasta Sinaxa sa fie un inceput bun, sa se cunoasca mai bine staretii si staretele, pentru ca sunt foarte multe noi manastiri infiintate. [.] Media de vrsta este de 40 de ani, daca nu chiar mai mica. Deci, 80% dintre stareti si starete sunt tineri. Este nevoie de consultare, de ajutorare, de consfatuire, de indrumare. Nu este suficient doar entuziasmul, ci e necesara si responsabilitatea, este necesara invatarea din experienta altora si chiar corectarea reciproca, frateasca, atunci cnd este nevoie. Deci, noi consideram ca aceasta Sinaxa contribuie la o cunoastere mai buna, la o cooperare mai practica, mai intensa, mai ales in cazurile din acestea, cum sunt sinistratii, dar si in alte cazuri, cum este vorba de saracie, de ajutorarea celor care sunt bolnavi s.a.m.d. Deci, am zice intarirea comuniunii fratesti si cooperarea practica sunt doua coordonate majore care trebuie intensificate si continuate.” (Catholica)

 

.

17 Septembrie 2006

Vizualizari: 1772

Voteaza:

Sinaxa a staretilor si staretelor la manastirea Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE