Slujba de Boboteaza la Catedrala mitropolitana din Timisoara

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi Slujba Aghiasmei celei Mari. După Sfinţirea Mare a Apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acest sens, Mitropolitul Banatului a subliniat semnificaţia afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curăţirii păcatelor întregii firi omeneşti, El Însuşi fiind fără de păcat, act de smerenie profundă a Fiului lui Dumnezeu, la care participă întreaga Sfântă Treime. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre puterea sfinţitoare a Aghiasmei celei Mari, ca apă purtătoare de Har, pe care credincioşii o consumă timp de opt zile după praznicul Botezului Domnului şi o întrebuinţează în familiile şi gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericeşti.

„Astăzi Mântuitorul nostru Iisus Hristos este arătat în chip deosebit lumii de pustnicul de pe malul Iordanului, Sfântul Prororc Ioan Botezătorul, cât și de Tatăl și de Duhul Sfânt. De acum, nimeni să nu se îndoiască, întrucât Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume, S-a întrupat din Fecioara Maria și S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire. Astăzi vedem cerurile deschise, și, pentru o clipă,, un belșug de har se revărsă peste tot, sfințind pămământul și apele. Apa sfințită pe care astăzi o primesc credincioșii spre binecuvântare și sfințire, conține o picătură din Iordanul harului lui Dumnezeu și de aceea, îi îndemn pe toți să guste din ea cu multă evlavie și să fie conștienți că duc în casele lor o picătură din harul iubirii lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Banatului.

După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de peste 3000 de litri de apă.

În încheiere, Mitropolitul Banatului a fost felicitat de clericii și credincioșii Catedralei mitropolitane cu prilejul sărbătorii la 7 ianuarie a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, unul din patronii spirituali ai Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

Sursa:mitropolia-banatului.ro

08 Ianuarie 2016

Vizualizari: 154

Voteaza:

Slujba de Boboteaza la Catedrala mitropolitana din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE