În primele 4 zile ale Postul Mare, în toate bisericile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, se săvârşeşte slujba Canonului celui Mare al Sf. Andrei Criteanul.
Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.
Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântari bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.
Deodată meditaţie biblică şi rugăciune de pocăinţă, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge ca nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.
La ceas de seară, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare.
La slujbă au participat şi o parte dintre elevii seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“, care au oferit şi răspunsurile liturgice, dar şi numeroşi credincioşi.
Sursa: edj.ro
-
Despre Canonul cel Mare - Parintele Teofil Paraian
Publicat in : Interviuri -
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.