Slujba misionara in Parohia Vintila Voda

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a fost zi de sarbatoare pentru credinciosii din localitatea buzoiana Vintila Voda. Sfanta Liturghie de la biserica parohiala cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae“ a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.In cuvantul de invatatura rostit la finalul slujbei, Inaltpreasfintia Sa a explicat de ce Duminica Lasatului sec de branza este numita Duminica Izgonirii lui Adam din Rai si a vorbit despre dimensiunea duhovniceasca a postului: „Ne asteapta o calatorie duhovniceasca, de sapte saptamani, pentru intalnirea cu Mantuitorul Hristos Cel rastignit si inviat, Care a preluat pacatele omenirii si le-a rascumparat in locul nostru cu moartea. Pentru ca in aceasta calatorie spirituala, ce debuteaza, in prima saptamana, cu un canon de pocainta – Canonul Sfantului Andrei Criteanul –, ne gandim la ceea ce a facut Fiul lui Dumnezeu pentru noi, suntem indemnati, in primul rand, de Mantuitorul, de Biserica, sa avem grija cum ne oranduim viata, iar postul pe care il tinem sa fie insotit de rugaciune neintrerupta si de savarsirea faptelor bune, mai ales, de meditatie asupra sensului si conditiei vietii omului in lumea aceasta trecatoare“.

In cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit in treapta de preot pe diaconul Nicolae Gheba, pe seama Parohiei Faraoanele, Protopopiatul Focsani II.

Parohia a luat fiinta ca urmare a incetarii existentei vechii manastiri a domnitorului Vintila Voda. Actuala biserica a fost ridicata in anul 1846, in timpul staretului Teofilact si sub pastorirea episcopului Chesarie. Dupa cutremurul din 1977, s-au realizat importante lucrari de consolidare si restaurare a lacasului de cult.

Biserica, ruinele fostei staretii, clopotnita si zidul imprejmuitor sunt monumente istorice. De asemenea, icoanele din catapeteasma, datand din secolul al XIX-lea, fac parte din patrimoniul national.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.

03 Martie 2014

Vizualizari: 123

Voteaza:

Slujba misionara in Parohia Vintila Voda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE