Slujba de pomenire pentru eroii sarbi

Sambata, 17 septembrie, in municipiul Medgidia, la Monumentul Eroilor Sarbi din incinta Cimitirului Ortodox , a avut loc un ceremonial militar-religios cu prilejul implinirii a 95 de ani de la intrarea Romaniei in primul razboi mondial si aniversarea a 85 de ani de la dezvelirea Monumentului Eroilor Sarbi.

Evenimentul a fost organizat de ,,Asociatia Nationala Cultul Eroilor" Constanta, ,,Asociatia Nationala Cultul Eroilor" Medgidia si Primaria Municipiului Medgidia.

La ceremonie a participat Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, in calitate de presedinte al Ligii de Prietenie Romano-Sarbe ,care impreuna cu un sobor de preoti si diaconi a oficiat slujba de pomenire pentru soldatii sarbi cazuti la datorie.

Evenimentul s-a desfasurat cu participare unei delegatii din Serbia, a Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere ,,Roland Pirlogeanu", a Asociatiei ,,Cultul Eroilor", Unitatii Militare 1459 si a oficialitatilor locale.

De asemenea, au fost prezenti si elevii Cercului Scolar Cultul Eroilor ,,Lucian Grigorescu" din Medgidia, ai Scolii ,,Mircea Dragomirescu", si ai Scolii din localitatea Silistea, precum si cetateni ai municipiului.Conform traditiei, manifestarea a inceput cu defilarea garzii de onoare si rostirea alocutiunilor de catre primarul Medgidiei si reprezentantul delegatiei sarbe.

Dupa oficierea slujbei de pomenire, la monument au fost depuse coroane de flori. Organizatorii au pregatit si un scurt moment artistic cu caracter patriotic, constand in exercitii demonstrative privind tehnica militara din acea vreme. Soldatii au defilat in costume de epoca, incercand sa zugraveasca acele timpuri macinate de lupte.

Ceremoniile dedicate comemorarii soldatilor sarbi organizate la Medgidia s-au incheiat astazi cu retragerea participantilor spre a reitera itinerariul luptei de acum 95 de ani, pe traseul Medgidia - Cobadin - Manastirea Sf. Andrei.

Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, in calitate de presedinte al Ligii de Prietenie Romano-Sarbe a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura:

"Noi romanii si fratii nostrii sarbi suntem binecuvantati de Dumnezeu sa fim vecini si sa ne ude mereu cu racoarea ei, batrana Dunare, care nu ne-a despartit niciodata. Acest lucru s-a vazut in primul razboi mondial cand fiecare popor si-a aparat frumusetea lumii vazute. In momentele grele prin care am trecut atunci, fratii nostrii sarbi au sarit sa-i sprijine pe romani in apararea tarii. Inaintasii nostrii romani si sarbi care s-au jertfit in floarea tineretii, pot fii considerati fara sa exageram martiri si mucenici, pentru ca ei si-au aparat tara si in acelasi timp si-au aparat credinta in care s-au nascut. Aceasta ceremonie aduce aminte de un moment important petrecut in viata celor doua popoare vecine , iar noi ne-am aratat astazi recunostinta fata de acesti bravi eroi, pentru dragostea de tara aratata la superlativ. Sufletele lor vegheaza permanent asupra locului acesta."

Sursa: eparhiaargesului.ro
 

.

19 Septembrie 2011

Vizualizari: 229

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru eroii sarbi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE