Slujba de pomenire pentru Parintele Elefterie, ctitorul Manastirii Dervent

La data de 11 noiembrie 1900, printre cei cinci copii ai familiei Mihail, se naste, la Leaskova (judetul Filipopoli), in Bulgaria, cel ce va avea sa devina monahul Elefterie. De mic drumul vietii sale a fost randuit, atunci cand, la varsta de 3 ani paralizeaza, iar mama sa, Aristita, auzind de minunile savarsite la Dervent, il duce pe fiul sau la „Crucea de Leac”, rugandu-se pentru acesta. Dupa o noapte in care doarme sub o icoana a Maicii Domnului din interiorul baracii de scanduri, copilul se insanatoseste, iar mama fagaduieste ca il va face doctor: „pentru ca s-a vindecat si preot ca sa-i multumeasca lui Dumnezeu permanent”.

Dupa absolvirea cursurilor invatamantului primar la Adrianopol, la frumoasa varsta de 32 de ani isi incepe urcusul sau duhovnicesc la Manastirea Balaciu, langa Urziceni, un an mai tarziu, fiind calugarit cu numele Elefterie. In anul 1936, Dumnezeu randuieste venirea sa in tinutul in care Sfantul Andrei propovaduise in urma cu aproape doua mii de ani invatatura lui Hristos.

Preasfintitul Gherontie, Episcopul Tomisului, hotaraste aducearea sa in Dobrogea, la schitul Dervent, la „Crucea de Leac”, acolo unde simtise pe propria piele lucrarea lui Dumnezeu. Doi ani mai tarziu, ravna de bun monah i-a fost observata si a fost numit staret. Astfel incepe lucrarea sa misionara in tinutul dintre Dunare si Mare.

Ca staret, aduce o serie larga de imbunatatiri, coordoneaza lucrarile de constructie a chiliilor si imprima fratilor sai de manastire principiul „roaga-te si munceste”, ce sta la baza vietii monahale autentice. Randuielile manastirii sunt impartite pe trei sectoare: unul cultural-bisericesc, unul administrativ si unul economic. Toate problemele, invatamantul, biserica, masa obstii, igiena, infirmeria, si tot ceea ce tine de Manastire vor fi administrate intr-un mod constructiv de cei aproximativ 20-22 de monahi aflati sub coordonarea parintelui Elefterie. Acesta este atent si la formarea teologica a tinerilor monahi. In anul 1955, pe vremea pastoririi Preasfintitului Chesarie, pe atunci Episcop al Dunarii de Jos, la manastirea Dervent este infiintata o scoala monahala cu durata de trei ani.

In anul 1959 o ispita crunta il zguduie pe Parintele Elefterie. Sub presiunea securitatii, staretul este obligat sa demisioneze si sa paraseasca manastirea in schimbul obtinerii promisiunii ca biserica nu va fi demolata. Viata sa avea sa paraseasca dulcetiile monahismului, iar pana in 1962, cand se pensioneaza, fostul staret al manastirii Dervent este portar la ferma horticola ,,9 Mai” din Tulcea.

Impreuna cu parintele Nicodim de la Pestera Sfantului Apostol Andrei, in anul 1970 reuseste sa se stabilasca pentru scurt timp la manastirea Sihla, apoi merge la manastirea Agapia veche unde, vreme de peste 15 ani, este preot si duhovnic. Parintele Irineu Balan, staretul Manastirii Secu, obtine transferul parintelui la manastirea pe care o conduce.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, parintele Elefterie revine la Dervent, locul in care si-a lasat o parte din visuri, dar la scurt timp se muta la Domnul in ziua de 12 mai 1990, fiind inmormantat langa biserica pe care a ridicat-o si a slujit-o.

Sambata, 10 mai, incepand cu ora 7.30, IPS Teodosie va oficia Sfanta Liturghie la manastirea Dervent, urmata de slujba parastasului pentru parintele Elefterie, ctitorul Manastirii Dervent, la implinirea a 24 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Mai 2014

Vizualizari: 210

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru Parintele Elefterie, ctitorul Manastirii Dervent 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea dervent

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE